10 000 декара горски и полски площи продължават да горят

...
10 000 декара горски и полски площи продължават да горят
Коментари Харесай

10 000 дка в Сакар продължават да горят

10 000 декара горски и полски площи не престават да горят в Сакар. Пожарът се е разпрострял сред селата Изворово, Черепово и Дрипчево. Началото на бедствието бе в неделя, когато стихията стартира от две места.

В мощ остава частичното бедствено състояние в Харманли и Любимец.

Вчера започнаха да се вършат просеки с тежка верижна техника за ограничение на пламъците. Огнището е в труднодостъпна околност, където не могат да доближат пожарните коли. Вчера сполучливо бе локализиран пожарът откъм Изворово.

Заради задимяване в региона бяха затворени пътни прави за Стара Загора, Тополовград и Харманли.

Автомобили не се пропускаха и към Голямата звезда на пътя Харманли - Тополовград.

Днес задачата на огнеборците е да локализират пожара.

Главен комисар Александър Джартов - шеф на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", изясни пред Българска национална телевизия, че нормално възникването на пожари в Сакар планина е вследствие на човешка активност - изхвърляне на фасове, разчистване на пасища и така нататък Ще бъдат построени спомагателни просеки, с цел да не се допусне разпространение на пожара. Той чака през днешния ден в късния следобед пожарът да бъде овладян.

Джартов уточни, че от пожарната са записали над 1000 катастрофи повече тази година по отношение на 2023 година те включват изключителни обстановки при стихии, градушки, наводнения, пожари и други

" Рисковете за пожари са предпоставени от високите температури, растителността е извънредно висока, към този момент е суха, тъй че всяка една активност, която е обвързвана с палене на огън, обособяване на искри допуска и висок риск от пораждане на пожар ", заключи той.

По негови думи се усъвършенства общественият статут и заплатите на огнеборците.

Той изясни, че се продължава с ремонтите по здания на пожарни служби, не престават действия по придобиване на персонални защитни средства, екипировки и пожарни коли, с цел да може огнеборците постоянно да бъдат на равнище.

Ситуацията с доброволците в Пожарната също била добра.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР