Замръзванията под -10 градуса се считат за критични за превозните

...
Замръзванията под -10 градуса се считат за критични за превозните
Коментари Харесай

Защо е необходимо да инспектирате автомобила, когато е много студено

Замръзванията под -10 градуса се смятат за сериозни за транспортните средства. Техническите възли и елементи стартират да работят при условия на нараснали натоварвания и колкото по-ниска е температурата, толкоз по-голяма е вероятността от повреди. Следователно за водачите е целесъобразно да ревизират редовността на транспортното средство преди всяко пътешестване.

Има някои техники за инспекция на системите на автомобила, които оказват помощ да се оцени работата на най-важните съставни елементи и които е добре да се знаят. Особено значимо е да се правят ежедневни инспекции, в случай че колата е минала повече от 100 хиляди километра и нейната възраст надвишава 10 години. Ето и някои препоръки по какъв начин вярно да инспектирате автомобил в студено време?
Гуми и колела
Разходете се към колата, като започнете от шофьорската врата нататък. Първо би трябвало да обърнете внимание на колелата. Гумите при -20 градуса се втвърдяват и не могат бързо да се върнат в предходната си форма. Следователно в случай че някоя от гумите е застъпила грапавина, в първите минути на пътуването можете да усетите трептения. При -30 градуса, при сходна обстановка, неналичието на разтегливост може да докара и до разхерметизиране на гумата. За това е добре да ревизирате гумите преди да потеглите. Също по този начин е значимо да се отстрани натрупването на сняг от подкалниковите арки, които при студено време замръзват и пречат на окачването.

 Защо е належащо да инспектирате автомобила, когато е доста студено

Проверка на амортисьорите
Поради сгъстеното масло амортисьорите към този момент не работят добре. Често се случва, че при удар, маслото пробива уплътнението и изтича на открито. Следователно си коства да погледнете в арката на колелата и да оцените образно положението им. Ако върху тях се виждат следи от работна течност, е време да промените амортисьорите. В противоположен случай управляемостта на автомобила ще стартира да се утежнява.
Течове на масло и други течности
Основният проблем за колите при ниски температури са гумените уплътнения. След заледяване гумените уплътнения губят своята разтегливост. Течностите минават през пукнатините, а замърсяванията от пътя попадат вътре в устройството, причинявайки процеси на окисляване и разяждане. Най-лошото е, когато уплътнението на масления филтър се пробие.

Тогава маслото изтича върху асфалта и в случай че не забележите това, ще имате съществени проблеми. Ето за какво е значимо да погледнете под капака и да ревизирате двигателното поделение за течове преди шофиране. На първо място, преглеждаме масления филтър и черните следи под дъното. Ако там е чисто, тогава обръщаме внимание на маншоните на полуоските. Ако са в ред, преминете към идващия детайл за инспекция - маркучите на охладителната система и спирачната течност.
 Защо е належащо да инспектирате автомобила, когато е доста студено

Спирачна течност
Обръщаме внимание на спирачната система. При температури под -20 градуса спирачната течност също се сгъстява. При внезапно повишение на налягането може да пробие уплътненията. Образуват се скрити течове, които не постоянно могат да бъдат открити. Поради това е значимо да се ревизира равнището на спирачната течност.
Хидравлика на кормилото
Рейката на сервоуправлението също е сензитивна към ниски температури и заледяване. Прекомерната хипотермия втвърдява старите маркучи и когато се натрупа налягане, те могат да се напукат и течността да изтече. Проверката се състои във въртене на кормилото и респективно на колелата с работещ мотор още преди да потеглите.
Пластмасови елементи
При мраз свойствата на материалите се трансформират, в това число пластмасите, от които се вършат броните, да вземем за пример. Те стават нежни. Достатъчно е да докоснете снежна преспичка при маневриране на паркинг и частта може да се спука. Ето за какво е по-добре да инспектирате надвесите на автомобила и да се уверите, че нищо няма да попречи на излизането му от паркинга. В противоположен случай някоя от броните може да остане в снега.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР