Сдружението за модерна търговия (СМТ) представи в Пловдив резултатите от

...
</TD
>Сдружението за модерна търговия (СМТ) представи в Пловдив резултатите от
Коментари Харесай

Пловдив е един от най-големите доставчици на хранителни стоки

Сдружението за съвременна търговия (СМТ) показа в Пловдив резултатите от изследването " Роля и социално-икономически принос на модерната търговия в България с акцент Южен централен район " на Институт за пазарна стопанска система (ИПИ). Икономистът Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система,  изпълнителният шеф на СМТ Николай Вълканов и мениджъри на някои от най-големите търговски компании у нас показаха какви са вложенията, работните места и икономическия резултат от активността им в Южен централен район за обмисляне и в частност в Пловдив, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Според проучването, направено по самодейност на Сдружението за съвременна търговия (СМТ), продажбите на дребно през 2022 година са над 65 милиарда лева и бележи растеж от 19% след пандемията. Приходите са 15,8 милиарда лева, което е растеж от 23%, като при нехранителните артикули нарастването е по-голямо от питателните. Наетите в бранша са общо 202 000 души и има лек спад, само че в бранша за съвременна търговия (веригите) се бележи растеж от 26,3%. Само членовете на СМТ имат 24 000 наети чиновници, а общо наетите в модерната търговия са над 50 000 души, заяви обобщаващи данни Петър Ганев. 

През последните 3 години огромните предприятия са създали вложения за 1,3 милиарда лв., което е половината от всички вложения за 2022 година. При междинна работна заплата за страната 1167 лева месечно, в МТ възнаграждението е 1822 лева, т.е. е с 56% по-високо. Това води до смяна на локалния трудов пазар, заплащането става по-високо и конкурентно. Съвкупният резултат на МТ е 11,8 милиарда лева, т.е. има растеж от 21% през 2022 година по отношение на миналата. 

Районът на Пловдив е един от най-големите снабдители на хранителни артикули и веригите са инвестирали 7,1 млрд лева за непосредствено доставени артикули, уточни Ганев.

В Южен централен регион има общо 120 магазина на всички компании, като повече от половината са в община Пловдив. Над 2500 души са наети в МТ в ЮЦР, а в Пловдив област - 1500 души. 

Съвкупният артикул от ритейла е 12 млрд лева, което е 6,5% от Брутният вътрешен продукт. Над 740 млн. лева са вложенията в ЮЦР и в него са съсредоточени огромна част от доставчиците, заяви изпълнителният шеф на Сдружението за съвременна търговия Николай Вълканов. 

Повече гледайте в прикаченото видео. 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР