Законодателството за дроновете в България хем го има, хем го

...
Законодателството за дроновете в България хем го има, хем го
Коментари Харесай

Законодателството за дроновете в България хем го има, хем го няма



Законодателството за дроновете в България хем го има, хем го няма. Докато експерти и фенове към този момент могат да изкарат курсове за ръководство на дрон, бизнесът към момента чака характерното законодателство, което да разреши в страната ни да има даже дронове таксита.

Георги е професионален фотограф в профилиран новинарски уебсайт за фотоси. Но не за първи път разпъва отдалеченото на дрона, с който разполага, с цел да направи професионални фотоси от събитието. Той е един от хората, които е изкарал специфичния курс за ръководство на дронове. Такъв курс е наложителен съгласно европейското и националното законодателство за избрани видове дронове. Но не задължението, а потребността от познаване на разпоредбите, които отварят благоприятни условия, кара Жоро да се образова.

Десетки хиляди са дроновете в България, споделя и проф. Димо Зафиров. Той е ръководител на Българската дрон академия и член на Института за галактически технологии и проучвания към Българска академия на науките. И Зафиров регистрира нуждата публицистите да вършат фотосите с дронове.

Като част и от науката, и от бизнеса проф. Зафиров изяснява – страната ни има нужното законодателство, което идва главно от европейските регламенти. Но те към този момент контролират най-вече гражданската приложимост. Бизнес използването им има потребност от използването на по-специфично законодателство за по този начин нареченото " споделено европейско пространство за дронове ", в което дроновете няма да има потребност да са под директното наблюдаване на водача.

България би трябвало да догонва страни като Полша, Швейцария, Германия. Там има построена цялостна система, която дефинира разпоредбите по отношение на европейските регламенти.

Проф. Димо Зафиров споделя, че и другите европейски страни има какво още да вършат за основаването на европейското пространство за дронове. Но за България условието за писане на наредбите, които да ползват европейските правила, важи в по-голяма мощ. Защото, уверен е той, приложенията на дроновете  - и то действителните, са доста.

По думите му сега има интерес към разработки на Българска академия на науките, като да вземем за пример дронове за гранична полиция, която е имала потребност от машина със характерни качества. Но, обобщава той, при съществуването на учени, инженери и комерсиален интерес към потреблението на дронове, законодателството би трябвало да е в крайник с потребностите и да е признато в точния момент.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР