Задават се нови избори, а с тях и ново служебно

...
Задават се нови избори, а с тях и ново служебно
Коментари Харесай

Въпроси и отговори: На ГЕРБ ли ще бъде новото служебно правителство

Задават се нови избори, а с тях и ново служебно държавно управление. То няма да е като старите, тъй като президентът към този момент не може да постави който изиска отпред. Трябва да избира от група хора, само че те пък са свързани с ГЕРБ. Ето какво се чака.

Представете си учебно заведение, което остава без шеф. Конкурсът за нов лишава време и би трябвало да се назначи заместител.

Но има особено предписание, съгласно което заместникът може да се избере единствено сред десетима учители. Оказва се, че те имат общ политически интерес отвън учебното заведение. Той евентуално ще повлияе на ръководството им и на избора на нов шеф.

Ако пък всички откажат или не могат да заемат поста, учебното заведение ще изпадне в невъзможност и няма да има кой да го ръководи.

По сходен метод наподобява политическата обстановка в България в този момент, откакто ръководещите от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ ( ПП-ДБ ) и ГЕРБ . На хоризонта чакат предварителни избори за парламент. Ръка за ръка с тях върви назначението на служебно държавно управление, което да ги провежда.

Дотук се стигна, откакто двете обединения: 9 месеца да има министър председател от ПП-ДБ, а още 9 - от ГЕРБ.

Николай Денков от ПП-ДБ на поста и. Трябваше да има ротация с ново държавно управление, само че ПП-ДБ и ГЕРБ не се схванаха какво да е то. Затова и двете обединения за кабинет.

Липса на кабинет значи предварителни избори. Изборите значат служебно държавно управление. През последните 3 години в България имаше 5 Румен Радев .

Той избираше за служебни министър председатели свои доближени хора като Стефан Янев и Гълъб Донев . Но през декември 2023 година ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи :
президентът към този момент не може да назначи който желае за длъжностен министър председател. Той би трябвало да избере сред тези персони, които заемат тъкмо избрани постове;парламентът няма да се разпуска, а ще продължи работа до избора на нови депутати.

Така се лимитира властта на президента, който до момента можеше да ръководи през служебните си кабинети и без парламент. Но наподобява, че смяната ще донесе и проблеми.

Хората, от които може да се избере длъжностен министър председател, са свързани с ГЕРБ. Ако никой от тях не поеме поста или пък не се разбере с Радев, може и да няма кабинет. Тогава Конституцията не споделя какво следва и може да се стигне до задънена улица.

Свободна Европа събра главните въпроси и отговори към бъдещата служебна власт.
Какво е служебно държавно управление?
За да има политика, би трябвало да има държавно управление. Когато Народното събрание не може да го избере, топката отива при президента. Той показва длъжностен министър-председател, който прави служебно държавно управление.

Това държавно управление е краткотрайно и има лимитирани права. Основната му задача е да провежда нови избори за парламент, който да направи нов опит да излъчи постоянен и по-траен кабинет.
Кой може да стане длъжностен министър председател?
Президентът може да уточни за длъжностен министър председател хора от следния лист, като се съветва и с партиите в Народното събрание:
ръководител на парламента;председател или зам.-председател на Сметната палата ;управител и подуправител на Българската национална банка (БНБ);омбудсман или негов заместник​. Кои са тези хора?
Почти всички хора, които сега са на тези постове, са свързани с ГЕРБ.

Председателят на Народното събрание е Росен Желязков от ГЕРБ.

Начело на Сметната палата е Димитър Главчев , който е някогашен народен представител от ГЕРБ. Заместниците му са Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров . Кожарева е определена на поста си по време на втория кабинет на ГЕРБ, а Тодоров е някогашен стопански специалист към същата партия.

Управител на Българска народна банка е Димитър Радев . Според информация на той е най-приемливият претендент за всички партии, само че му предстоят задания по възможното.

Такива упования има и за - Петър Чобанов (доскоро народен представител от ДПС), Андрей Гюров (доскоро народен представител от ПП) и Радослав Миленков (определян като доближен до ГЕРБ).

Омбудсманката Диана Ковачева неотдавна в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Затова няма по какъв начин тя да стане министър председател.
 Конституционните промени, обяснени в 90 секунди  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Остана нейната заместничка Елена Чернева-Маркова. Тя не е обществено обвързвана с партии. Тази сряда обаче Маркова подаде оставка от поста си.

Официалното пояснение са „ персонални аргументи “, само че отдръпването ѝ може да е обвързвано с отвращение да поеме отговорността да оглави длъжностен кабинет или пък с външен напън да не го направи.
Могат ли те въобще да са на премиерския пост?
Има законови спънки пред някои от изброените хора да заемат премиерския пост.

Законите за Сметната палата, Българска народна банка и омбудсмана споделят, че хората на управителни постове в тези институции не могат да заемат други държавни длъжности. Не е ясно дали в случай че някой от тях стане министър председател, ще излезе в отпуск, или ще би трябвало да напусне.

По принцип Народното събрание може да промени тези закони, само че към този момент не се е задействал.
Може ли да няма служебно държавно управление?
Изглежда, че има такава опция - просто тъй като не се знае какво следва, в случай че процедурата не мине сполучливо. Например, в случай че всички изброени хора откажат да заемат поста на длъжностен министър председател.

„ Това е задънена улица “, сподели в за Нова телевизия конституционалистът Пламен Киров . „ Ако всички откажат, има конституционна рецесия. “

Има и друга мъглива догадка: да се назначи длъжностен министър председател, само че министрите, които той подбере, да не се харесат на президента Радев. Тогава той може да откаже да подпише наложителния декрет, с който служебното държавно управление стартира да ръководи. В Конституцията не написа какво следва, в случай че това се случи.
Ще попречи ли това на изборите?
Назначаването на длъжностен кабинет и свикването на предварителни избори са взаимно свързани.

Според някои конституционалисти, в случай че няма кабинет, не могат да се свикат и избори. По този въпрос няма единогласие.

Неяснотите по тематиката обаче може да повлияят върху определянето на дата за изборите. Повечето партии желаят тези за парламент да се проведат по едно и също време с - евентуално на 9 юни. В сряда обаче Радев сподели, че „ към този момент е късно за такава молба “.
Какво ще стане с Народното събрание?
Той ще продължи да работи.

Досега при избор на длъжностен кабинет Народното събрание се разпускаше.

С измененията в Конституцията той към този момент няма да стопира работата си. Така ще могат да се трансформират закони и да се одобряват нови. Депутатите към този момент могат и да лимитират активността на служебните кабинети, само че се бавят със основаването на подобен закон.
Какви са рисковете?
Да обобщим. Ако има служебно държавно управление, министър председателят му най-вероятно ще е обвързван с ГЕРБ. Ще има подозрения дали той обслужва партийни ползи, когато задачата му е да провежда избори.

Съставянето на подобен кабинет може и да се провали. Ако Радев не утвърди препоръчаните министри или пък никой вероятен министър председател не желае да заеме поста, страната може да изпадне в невъзможност.
 Обяснено. Как се провали ротацията сред Денков и Габриел в 3 минути  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР