Основната цел на руските атаки срещу Украйна от изминалото денонощие

...
Основната цел на руските атаки срещу Украйна от изминалото денонощие
Коментари Харесай

Газ за ЕС. Защо Русия засилено атакува енергийни обекти в Украйна

Основната цел на съветските офанзиви против Украйна от миналото денонощие са били енергийни обекти, в това число газови уреди, от които зависи сигурността на доставките на газ за Европейския съюз (ЕС). Това сподели във вечерното си послание в събота против неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски .

Думите му идват, откакто по-рано в събота Русия нанесе масирана ракетна офанзива против обекти от енергийната система на Украйна. Тогава украинският министър на енергетиката Герман Галушченко заяви, че измежду задачите.

Рано в неделя съветската войска още веднъж нанесе офанзива, при която и енергиен обект в Николаев.

Сега Зеленски сподели, че наред с тези обекти, нападенията на Русия в събота са били ориентирани и против уреди за пренос на газ.

" Това са газовите уреди, от които в частност зависи сигурността на доставките за Европейския съюз ", сподели президентът на Украйна.

Агенция Ройтерс напомня, че Русия към момента доставя газ за Европейски Съюз през Украйна по силата на съглашение с " Газпром ". Неговият период изтича през декември.

Зеленски не посочи кои са били съответните обекти, нито дали ракетите са ги поразили. Той обаче уточни, че траекториите на ракетите и характерът на ударите са били такива, че " да затруднят оптимално работата на нашата система за противовъздушна защита ". В тази връзка той повтори апела си да бъдат предоставени на Украйна отбранителни противоракетни системи.

" В момента всяка свалена ракета е извънреден резултат. Затова благодаря на сътрудниците, които доставят боеприпаси за противоракетната ни защита. Всеки боеприпас е животоспасяващ в дословен смисъл ", сподели Зеленски.

Атаката в събота е четвъртото широкомащабно въздушно нахлуване на Русия, ориентирано към енергийната система на Украйна единствено за последния месец. Киев от дълго време споделя, че е изправен пред дефицит на противовъздушна защита и по тази причина не съумява дейно да противодейства на въздушните офанзиви на съветската войска.

Последно преди ден Съединени американски щати, че ще дават на Украйна ракети " Пейтриът " за системите ѝ за противовъздушна защита като част от огромен пакет от помощ за 6 милиарда $ . Новата военна помощ е част от пакет от 61 милиарда $ в поддръжка на Киев.

Преди това в продължение на шест месеца републиканците в в американския Конгрес спъваха помощта.
Как ще наподобява новата военна помощ за Украйна Вашингтон разгласи огромен нов пакет от военна помощ за Украйна на 24 април. Това включва разнородни оръжия и съоръжение, които се чака да дойдат в нападнатата страна напълно скоро.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР