Над 50 хил. души се се събраха на протестен митинг

...
Над 50 хил. души се се събраха на протестен митинг
Коментари Харесай

Десетки хиляди излязоха по улиците на Тбилиси срещу закона за чуждестранните агенти

Над 50 хиляди души се се събраха на протестен протест в грузинската столица Тбилиси в събота вечерта, заяви " Ехото на Кавказ ". Хората са срещу приемането на закона " За бистрота на външното въздействие ", който опозицията назовава аналог на съветския закон за " задграничните сътрудници ".

Новината идва на фона на от Съединените щати (САЩ) върху държавното управление на Грузия преди окончателното гласоподаване на " съветския " закон. Представители на Европейския съюз (ЕС) споделиха, че законопроектът може да бъде забележителна спънка за кандидатурата на Тбилиси за участие.
 С водни оръдия и сълзотворен газ. Как се прокарва  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Протестиращите в събота минаха през центъра на града до площад " Европа ". Те носеха знамената на Грузия и на Европейския съюз.

Вече близо месец жителите излизат на митинг против закона, чието дефинитивно гласоподаване от Народното събрание следва в понеделник. При предходни митинги полицията за битка с безредиците употребява сълзотворен газ и водни оръдия против стачкуващите, а стачкуващи получиха пострадвания, съответстващи на потреблението на гумени патрони, макар отричането на формалните лица.

Ако бъде признат, законът ще изисква от да се записват като " задгранични сътрудници ", в случай че получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Законопроектът е основан по модела на съществуващия от десетилетия закон за " задграничните сътрудници ", който съветският президент Владимир Путин на опозиционерите си и репресии над самостоятелни институции.

Според вносителите от ръководещата партия " Грузинска фантазия " законът е в сходство със стандартите на Европейски Съюз и има за цел само да увеличи " прозрачността " и да предотврати " нездравословното задгранично въздействие " на политическата сцена в страната. Те настояват, че законът повтаря правила не от съветското, а от американското законодателство.

Въпреки това доста западни страни приканват Тбилиси да се откаже от законопроекта. Съветникът на президента на Съединени американски щати по националната сигурност Джейк Съливан написа в обществената мрежа Екс, че Вашингтон е " надълбоко смутен от рецесията на демокрацията в Грузия ".

" Грузинските парламентаристи са изправени пред сериозен избор: да поддържат евроатлантическите желания на грузинския народ или да одобряват закон за задграничните сътрудници в кремълски жанр, който опонира на демократичните полезности ", написа той.

Гласуването на законопроекта на трето и последно четене е планувано за понеделник. Опозицията е възнамерявала нов митинг в Тбилиси в неделя вечерта. Организаторите възнамеряват нощна стачка пред постройката на Народното събрание.
Гумени патрони, кръв и битка за Европа. Протестите против " съветския закон " в Грузия В Грузия не стопират митингите против противоречивия закон „ За прозрачността на външното въздействие “, който стана прочут като " закон за задграничните сътрудници ". Според съперниците му, той е копие на закон в Русия и може да ограничи свободата на изложение и да докара до репресии над съперниците на властта.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР