Русия нахлу в Украйна през 2022 г. Оттогава редица държави

...
Русия нахлу в Украйна през 2022 г. Оттогава редица държави
Коментари Харесай

Как руски изтребители продължават да използват западни технологични части въпреки санкциите

Русия нахлу в Украйна през 2022 година Оттогава редица страни стегнаха глобите против Москва. Те засягат и търговията с технологии и елементи. Западни компании обаче не престават да заобикалят глобите и по този начин подкрепят основаването на съветски военни самолети. Как се случва това?

Япония , Съединени американски щати и Тайван . Продукти с двойна приложимост от тези страни са достигнали до Русия макар възбраната за това. Според Украйна Москва ги е употребила в изтребители, които употребява във войната си против Киев.

Разследващото звено на украинската работа на Радио Свободна Европа " Схеми " стига до този извод, откакто получава лист с над 2000 електронни съставния елемент, пристигнали в Русия. Според украинското разузнаване те са употребявани в пет вида самолети " Сухой ".

Вносът на тези артикули не е пряк, само че той акцентира уязвимостта на, които западните страни постановат на Русия.

Властите в Киев от дълго време предизвестяват, че прекъсването на вноса на глобени артикули с двойна приложимост е от решаващо значение за отбраната на Украйна.

В листата, с който " Схеми " разполага, има и две компании-посредници, които са регистрирани в страни от Европейския съюз (ЕС) - Кипър и Унгария. Те доставят електронни съставни елементи на съветски компании в региона на защитата, участващи в производството на самолетите „ Сухой “ (Су).

Частите, които са импортирани в Русия, улесняват системите за навигация на самолетите и тези за ориентиране на ракети и бомби. Подпомагат и радиоелектронната война на Русия с украинските сили, както и връзките с контролните центрове.

Тези системи, „ построени най-вече с електроника западно произвеждане, разрешават на руснаците да нанасят обилни провали “, споделя Валерий Романенко , старши теоретичен помощник в Украинския държавен авиационен музей в Киев.
Първите пет
" Схеми " работи по листата дружно с (НАКО) - киевска организация с нестопанска цел, която следи за корупция в областта на националната сигурност на Украйна.

В листата ясно се открояват фирмите, чиито артикули са доставяни в най-големи количества.

На първо място е японската софтуерна компания . Тя е произвела 218 от над 2000 продукта в листата. Руските митнически данни, оценени от НАКО, демонстрират, че съветският импорт на артикули " Мурата " през трети страни се е нараснал с 38% през 2022 година - до 8,5 млн. $. През 2023 година той е достигнал 9,6 млн. $.

На второ място, със 176 продукта, е основаната в Съединени американски щати компания . Още през юни 2023 година Свободна Европа заяви, че Русия постоянно внася артикули от " Тексас Инструментс ", както и от американската " Аналог Дивайсес " посредством казахстански и киргизки компании.

На трето място е точно " Аналог Дивайсес " със 163 продукта, а на пето място е нейно дъщерно сдружение. Четвъртото място се заема от основаната в Съединени американски щати тайванска компания " Кемет " .

Вносът не се е правил посредством директни покупки от производителите, а посредством трети страни.

" Схеми " потърси петте компании за коментар. До датата на публицистично привършване на публикацията отговори единствено една от тях.

Говорител на " Тексас Инструментс " заяви, че компанията „ изрично се опълчва на потреблението на нашите чипове в съветското военно съоръжение и на противозаконното отклонение на наши артикули към Русия “. Той прибавя, че в случай че компанията откри, че техен клиент не съблюдава законите за надзор на износа, това може да докара до преустановяване на контракта с този клиент.

Други две от фирмите в листата, " Мурата " и " Аналог Дивайсес ", също са осъждали доставката на свои артикули в Русия.

Производството на военни самолети " Сухой " обаче продължава. На 5 април конгломератът от държавни софтуерни компании " Ростех " разгласи доставката на неизяснен брой „ фронтови бомбардировачи “ Су-34, описвани като „ значима част от ударната мощност на съветската фронтова авиация “. Именно това е един от самолетите, за които се допуска, че е употребена западната техника.

При обзор на съветските митнически данни съветското проверяващо звено на Свободна Европа, " Система ", откри, че от началото на 2022 година до юли 2023 година в Русия са импортирани авиационни елементи на стойност над 8 млн. $. Основният адресат на тези елементи е авиопроизводителят " Яковлев ", където се вършат самолетите " Сухой ".
Как Русия получава това, от което се нуждае
Между февруари 2022 година и юли 2023 година няколко компании са изнесли електронни съставни елементи за Русия, които съответстват с тези от листата на украинското разузнаване.

Някои от тях са основани в Китай и Турция, а две от компаниите са регистрирани в Европейски Съюз. Заобикалянето на глобите против Русия в Блока е неразрешено, само че осъществяването на това предписание зависи от всяка една страна.

И двете европейски компании са свързани с латвиеца Владимирс Борекис . Една от тях - " Noratec Holdings ", благосъстоятелност на Борекис, е записана в Кипър . Името ѝ се появи и в неотдавнашно интернационално следствие за заобикаляне на глобите против Русия.

Втората компания е " Matrix Metal Group ", в която Борекис е ръководещ шеф и единствен акционер. Тя е записана в Унгария .

Между 2021 година и 2023 година двете компании са изпращали електронни съставни елементи, създадени от компании, включени в листата на украинското разузнаване, на частна съветска компания - " Екситон ".

Тя е учредена в московското предградие Раменское през юни 2022 година, четири месеца след началото на войната на Русия в Украйна. Данни сочат, че тя е обвързвана с производството на военните самолети „ Сухой “.

Руските държавни регистри дефинират Юрий Корчевски като мажоритарен притежател на " Екситон ". До 2015 година той е бил съсобственик на компания със същото име, ситуирана в западния съветски град Смоленск .

Според бизнес регистъра на Русия втората компания " Екситон " прави доставки на авиопроизводителя " Яковлев " , както и на негови основни снабдители.

Смоленският " Екситон " има и друга основана в Смоленск компания, която е съветски боен реализатор, глобен от Украйна - " Дисплей Компонент " . В интервала сред 2021 и 2023 година компанията получава постоянни доставки на електронни съставни елементи от " Noratec " и " Matrix Metal Group ".

Според съветските търговски регистри преди началото на войната на Русия в Украйна през 2022 година " Дисплей Компонент " е доставяла електроника на частния съветски проучвателен институт " Екран ". Той създава противовъздушни и противоракетни системи за самолети и хеликоптери.
Какви са последствията
" Тексас Инструментс " сподели пред " Схеми ", че е „ направила задълбочена вътрешна инспекция “ на продажбите си на " Екситон ", " Matrix Metal Group " и " Noratec Holdings " и „ може да удостовери, че не сме продавали никакви артикули на тези компании, откогато спряхме продажбите за Русия през февруари 2022 година “.

" Схеми " изпрати питане и до " Noratec " и " Matrix Metal Group ", само че не получи отговор. Нито една от фирмите не е глобена за експорт на електронни съставни елементи за Русия.

На 12 април Европейският съвет одобри закон, който планува наказателна отговорност за физически лица, сдружения или организации при нарушение на комерсиалните наказания против Русия.

Съгласно правилник, признат през декември 2023 година, фирмите, регистрирани в Европейски Съюз, би трябвало да включат в договорите си уговорка „ Без Русия “, когато търгуват с сътрудници отвън Европейски Съюз със артикули, в това число „ напреднали технологии “, които имат военно приложение.

Прилагането обаче зависи от страните членки на Европейски Съюз.

Въпреки намирането на метод тези наказания да се заобикалят, те засягат „ периодите за доставка “ и евентуално качеството на съветското военно съоръжение, споделя старши откривателят от " НАКО " Виктория Вишнивска .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР