Задавали ли сте си въпроси кои са най-най-най-полезните храни? Учени

...
Задавали ли сте си въпроси кои са най-най-най-полезните храни? Учени
Коментари Харесай

Задължителните храни за трапезата ви

Задавали ли сте си въпроси кои са най-най-най-полезните храни? Учени от Англия ви дават отговор, като сформираха лист с продуктите, които наложително би трябвало да участват съвсем постоянно на трапезата.

1. Зехтин. Ако обичате салати, то започнете със зехтина. Той е незаменима фалшификация, богата на антиоксиданти и витамини. Зехтинът снижава неприятния холестерол в кръвта и поддържане количеството на положителния. Зехтинът е богат на полифеноли и на витамините Е, А, D.

2. Домати. След като към този момент сме на тематика " салати ", доматът е наложителен. В него се съдържа голямо количество антиоксиданти, ликопен и витамин С, които оказват помощ на сърдечно-съдовата система. В доматите има и доста целулоза и калий.

 Задължителните храни за трапезата ви

Сокът от аления зарзават намалява кръвното налягане. Според експертите той оказва помощ при хипертония и глаукома. Ликопенът най-добре се усвоява от организма, когато е в композиция с растителни мазнини. Доматите са доста потребни и след термична обработка – при задушаване или печене лечебните им свойства се усилват.

3. Овесена каша. Съдържа субстанции, повишаващи съпротивителните сили на организма към разнообразни инфекции и отрицателни въздействия на околната среда. Овесът е източник на аминокиселината метионин, на магнезий и на желязо, съдържа протеини и целулоза, които усъвършенстват всички обменни процеси, оказват помощ на растежа и развиването на мускулната тъкан. Високо е наличието и на фосфор и калций, нужни за костната система. Овесената каша е богата на витамини от групата В, които са потребни за кожата и защищават от дерматити.

4. Тъмно грозде. Съдържа плодова захар, целулоза, органични киселини, аскорбинова киселина, витамин В, пектин, микроелементи, ферменти. Стимулира костния мозък и е добър източник на калий. В някои сортове мрачно грозде има доста биофлаваноиди. Те забавят процесите на окисление в организма, оказват помощ на кръвоносните съдове и не позволяват образуването на тромби.

5. Киви. Съдържа витамините А, С и Е. В семената на този плод има мастни киселини омега-3, които са извънредно потребни за поддържане на еластичността на ставите. Кивито работи изключително удобно на хора с артрит и артроза. Съдържа магнезий, калий, целулоза, витамин С, който укрепва имунната система, кръвоносните съдове, покачва съпротивителните сили на организма против всевъзможни инфекции, оказва помощ му да се бори със напрежението.

 Задължителните храни за трапезата ви

6. Портокали. Съдържат витамините А, В1, В2, РР, микроелементите магнезий, фосфор, натрий, калий, калций и желязо, аскорбинова киселина, която покрива денонощната нужда на организма от витамин С. Портокалите са потребни за целия организъм и най-много за храносмилателната, ендокринната, сърдечно-съдовата и нервната система. Пресният портокалов сок усъвършенства обмяната на веществата.

7. Броколи. Зеленчукът е диетичен артикул при нарушена обмяна на веществата, съдържа витамините А, С, Е, В1, В2, РР и минерални субстанции (калий, калций, желязо, натрий, фосфор, магнезий, мед, йод, хром, бор), метионин, тиамин, [фолиева киселина[, холин, рибофлавин.

8. Кресон. Зеленчук, богат на йод, желязо, витамините А и С, протеин, рибофлавин, тиамин, минерални соли (калий, калций, желязо, фосфати), въглехидрати. Лечебните свойства на този артикул са били познати още на античните римляни, гърци и египтяни. Кресонът покачва апетита, усъвършенства храносмилането, оказва пикочогонен резултат. Зеленчукът се употребява за профилактика и лекуване на авитаминоза, малокръвие, заболявания на черния дроб, далака, белите дробове и ставите, оказва помощ за намаляване на кръвното налягане, усъвършенства съня и обмяната на веществата.

 Задължителните храни за трапезата ви

9. Авокадо. Ообновява кръвоносните съдове. Плодът е цялостен с ферменти, които контролират равнището на захар в кръвта. Съдържащите се в авокадото мазнини доста елементарно се храносмилат поради съдържащите се в тях ненаситени мастни киселини. Въпреки, че е най-калоричният плод, авокадото би трябвало да участва постоянно в менюто ни. То защищава от инфаркт, оказва помощ по-добре да се оправим със стресовите обстановки и подмладява кожата.

10. Чесън. Понижава кръвното налягане при хипертония, прочут е със своите антибактериални свойства. Зеленчукът се загатва и в Аюрведа. Спектърът на болесттите, при които оказва помощ чесънът, се простира от елементарната хрема до атеросклерозата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР