Забранява се тормозът върху длъжниците и прехвърлянето на дългове от

...
Забранява се тормозът върху длъжниците и прехвърлянето на дългове от
Коментари Харесай

Нов закон слага край на тормоза върху длъжници от колекторски фирми

Забранява се тормозът върху длъжниците и прехвърлянето на задължения от един заемодател на различен без преди този момент потребителят да е известен документално. Това е записано в плана на новия закон за събиране на вземанията.

Заложените нови правила в законопроекта са напълно в поддръжка на потребителите.

С новия закон за събиране на вземанията се основава указател на колекторските компании. Нерегистрираните подлежат на санкция от 5000 лева

Ето какви са другите промени:
Забранява се прехвърлянето на отговорности от един заемодател на различен, без преди този момент потребителят да е документално известен.Новият заемодател няма право да желае каквото и да е заплащане, друго от това към първичния заемодател, т.е. не може да постанова спомагателни такси.Забраняват се телефонни позвънявания сред 20 ч вечерта и 7 ч сутринта, както и в почивни дни.Хората ще имат право да оспорват вземанията, като това автоматизирано ще води до прекъсване на търсенето им от страна на кредитора, до момента в който съдът не вземе решение.За нарушаване на тези правила, санкциите към колекторски компании ще са сред 10 и 50 000 лева


Наясно сме против какво се изправяме - тук има оборот от 4 милиарда лева, знаем, че ще има отпор. Но сме още по-наясно със себе си, че няма да се откажем. Хората имат потребност от протекция, да видят, че има страна и че тя няма да разреши произвол върху тях и техните фамилии, съобщи Корнелия Нинова, вицепремиер, министър на стопанската система и промишлеността.

Ще ви дам един образец - от обвързване 12 стотинки потребителят би трябвало да заплати 480 лева Когато бъдат извадени на ярко колекторските компании и работят по разпоредбите, българският консуматор ще бъде предпазен и тези 12 стотинки няма да бъдат 480 лева, сподели Дамян Лазаров, Национална асоциация за отбрана на потребителите.

Контролът ще се реализира с осъществяване на инспекции - физически и документални, със подпомагане на органите на Министерство на вътрешните работи когато това е належащо, изключително при случаи на насила, тормоз и практикуване от време на време даже на принуждение върху субектите на тези връзки, сподели Димитър Маргаритов, ръководител на КЗП.

Очаква се проектозаконът за събиране на вземанията до седмица - две да бъде импортиран в Министерския съвет, а по-късно гласуван в Народното събрание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР