Забрана да се пръскат ниви с пестициди, опасни за пчелите,

...
Забрана да се пръскат ниви с пестициди, опасни за пчелите,
Коментари Харесай

Държавата се готви да спира пестициди, вредни за пчелите

Забрана да се пръскат ниви с пестициди, рискови за пчелите, обмисля страната. Това се обяснява в отговор на земеделския министър Десислава Танева на въпрос на народния представител Александър Мацурев, представен от в. " 24 часа ".
От 15 март тази година в регионалните дирекции на БАБХ ще има дежурни инспектори, които да дават отговор на сигнали за потребление на неразрешени артикули - в това число в почивните дни. Ще се внедри и електронна платформа за обявяване на идни третирания на земеделските площи с артикули за растителна отбрана, за което упорстват пчеларите.
Държавна лаборатория е оборудвана, с цел да се изследват проби от умрели пчели за съществуване на останки от пестициди.
Освен това, съгласно Танева има законодателни начинания за криминализиране на импорт на незаконни пестициди.
Официално към този момент е планувано земеделските стопани, ползващи артикули за растителна отбрана, да са минали надлежно образование и да употребяват консултанти преди използването им. На уеб страницата на БАБХ има оповестен указател на издадените позволения за използване на артикули за растителна отбрана посредством въздушно напръскване, както и лист на позволените за стартиране на пазара и приложимост артикули за растителна отбрана по съдържащи се в тях дейни субстанции. В допълнение има оповестен лист на позволените за приложимост инсектициди, където в обособена колона със знак SPe8 са означени всички рискови за пчелите артикули, които изискват и в допълнение внимание при приложимост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР