България е в реални преговори с американската държавна банка за

...
България е в реални преговори с американската държавна банка за
Коментари Харесай

Държавната банка на САЩ готова да финансира блоковете в АЕЦ Козлодуй

България е в действителни договаряния с американската държавна банка за експортно обезпечаване EXIM Bank за обезпечаване на финансиране под формата на заем за създаване на новия 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ". Това стана ясно от известие на Министерството на енергетиката за днешната среща на служебния енергиен министър Владимир Малинов, който е на посещаване в Съединени американски щати,  с Рита Люис - ръководител на борда на шефовете и президент на EXIM Bank.
Люис е декларирала, че банката ще стартира дейности на оперативно равнище, с цел да обезпечи финансиране според графика на Народното събрание за построяването на новата мощ. Според този график идващото лято би трябвало да е подписан договорът за построяването на реактора взаимно с " Уестингхаус " и корейската " Хюндай. Блокът би трябвало да проработи в края на 2034 година Според разнообразни оценки за двата нови реактора с оборудването на американската компания " Уестингхаус " ще са нужни сред 15 милиарда и 20 милиарда $.
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, съобщи, че ще се надява съществуването на държавната американска банка в портфолиото на плана да притегли и други финансиращи институции. За момента не е ясно какво финансиране може да обезпечи EXIM Bank и какви други вложения би трябвало да бъдат привлечени, в това число и средства от българската страна. EXIM Bank е формалната институция за експортно кредитиране на Съединени американски щати, която се занимава с реализирането на планове на американски компании в други страни и има за цел да даде пазар на американски компании за планове, които са в развой на набиране капитал. Финансирането на нуклеарни мощности не е нещо ново за банката, която към този момент все решение за финансиране на инженеринга и проектирането на новите румънски реактори на АЕЦ " Черна Вода ".
Срещата с представители на банката е станала след извършено преди този момент съвещание на Управляващия комитет по Междуправителственото съглашение сред България и Съединени американски щати за съдействие по плана за създаване на нова нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и нуклеарната стратегия за цивилен цели на България. То се е състояло в Департамента по енергетика на Съединени американски щати във Вашингтон. В него е взел участие и Петьо Иванов, началник на плановата компания " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности ", която ще е вложител в плана. От американска страна се е присъединил помощник-секретарят по интернационалните въпроси в Департамента по енергетиката на Съединени американски щати Андрю Лайт, който към този момент бе на посещаване в България.
На съвещанието е разискван и изборът на " Хюндай ", за реализатор на проектирането, изработването, доставката и монтажа на оборудването на VІІ блок и въвеждането в употреба на новия блок.
В момента планът е на стадий завършено в началото инженерингово изследване и планиране за построяването на VІІ блок, контракт за което бе подписан сред " АЕЦ Козлодуй – Нови мощности " и " Уестингхаус ". То трябваше да даде приблизителна цена за нуклеарния остров на новата мощ, само че следва тя да бъде конкретизирана в ново инженерингово изследване, за което контракт би трябвало да се подписа до юли 2024 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР