Новите изисквания към болниците да разкрият териториални експертни лекарски комисии

...
Новите изисквания към болниците да разкрият териториални експертни лекарски комисии
Коментари Харесай

Болници обжалват в съда новата система за ТЕЛК

Новите условия към лечебните заведения да разкрият териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) предстоящо се сблъскаха със опозиция. Сдружението на общинските лечебни заведения счита да апелира измененията в съда, тъй като ги намира за невъзможни.

С нормативни промени всички държавни и общински многопрофилни лечебни заведения бяха задължени да разкрият териториална експертна лекарска комисия. Същото условие се вкара и за комплексните онкологични центрове. В тези от тях, които са академични лечебни заведения и/или търговски сдружения със смесено държавно и общинско присъединяване в капитала, се основават минимум две териториални експертни лекарски комисии. Болниците трябваше да са изпълнили това условие до 23 април, след което да стартира обучаване на новите членове в здравната експертиза.

Целта на измененията, стартирани още при Асен Меджидиев преди две държавни управления, беше да се удвои броят на ТЕЛК, с цел да се облекчи натоварването на съществуващата система. За нея от години е известно, че е несъответстваща на потребностите на хората. Тя обаче страда от продължителен недостиг на лекари, които имат предпочитание да вземат участие в комисиите, защото заплащането е мизерно, а трудът - непризнателен. Поради това, с измененията беше въведено обвързване кои лекари да вземат участие в комисиите.

" Предлагаме с ТЕЛК-а да се стопират нещата на този стадий ", разяснява пред БНР ръководителят на сдружението на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев. По думите му е налице справедлива неспособност да се ползват новите разпореждания за здравната експертиза. " Трудът в България е право, не обвързване. В постановлението е визирано, че в ТЕЛК комисиите би трябвало да влязат началници на отделенията. Няма кого да включа. Колегите при мен бяха безапелационни – просто си подвигаме чуковете и си отиваме, " изяснява доктор Тотев.

Друга основна смяна беше инцидентното систематизиране на заявките, тъй че документите на един човек с увреждане от София могат да попаднат в Бургас примерно. Тази наредба има за цел да понижи рисковете от корупция, както и да разпредели по-равномерно тежестта, защото в този момент има комисии, които са в пъти по-натоварени от други. Случайното систематизиране обаче се отхвърля от пациентите, защото те си знаят, че каквито и облекчения да се вкарват в системата за разглеждане на въпросите единствено по документи, разкарването е неизбежно.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР