За това, че краткото въздействие на студ върху върху засегнатите

...
За това, че краткото въздействие на студ върху върху засегнатите
Коментари Харесай

Д-р Сергей Бубновски: 5 секунди лечение със студ или болки в ставите за цял живот!

 „ За това, че късото влияние на мраз върху върху засегнатите стави е потребно, приказвам непрекъснато. “

За несъмнената изгода от ниските температури – без значение дали е плуване в ледена вода, вървене необут по снега, джогинг с гол торс,  слагане на ледени кърпи върху тялото, криосауна – се загатва в доста изявления.

Спомнете си да вземем за пример Себастиан Кнайп, Порфирий Иванов, Михаил Котляров, хора, които са създали ефикасна система за лекуване със мраз.

Главният доктор на Центъра по кинезитерапия в Соколники, докторът по медицина Сергей Михайлович Бубновски споделя за ролята на криотерапията за премахване на болките в гърба и ставите.

За това, че късото влияние на мраз върху върху засегнатите стави е потребно, приказвам непрекъснато. И надлежно получавам тревожни въпроси: „ Няма ли да измръзнат ставите ми? Няма ли да си простудя бъбреците или простатата? “ И други сходни. Отговорът е еднопосочен: Никога! Но въпросите, в това число от здравите читатели, остават. Затова би трябвало да поговорим по тази тематика настрана, което ще се опитам да направя.

Има две функционални системи, които обезпечават постоянството на вътрешната среда на организма. Това е терморегулация, т.е. способността на организма да реагира на високи и ниски температури на околната среда, без да се нарушават функционалностите на вътрешните органи – белите дробове, бъбреците, органите в тазовото дъно и адаптация  – способността на организма да работи дълго време в условия на топлота или мраз.

Тези две реакции на организма към външни въздействия на мраз и топлота участват у всички хора, без значение от физическото им положение. Но и това не е загадка, че нетренираните хора понасят топлината и изключително студа по-лошо. Пишат ми за това, вярвайки, че една от главните аргументи за болести в гърба и ставите е настинка.

Колко пъти сте чували: „ Простудих се от мощен вятър улицата, до прозореца, на вилата… ” Съответно заради тази причина се предписват различни  процедури за стопляне, защото под думата „ простудяване ” схващат инфектиране.

Нека да се опитаме да разберем този развой. Възпалението е реакция на меките тъкани към нарушаване на микроциркулацията, което от своя страна се появява вследствие на конвулсия на дълбоките мускули на гръбначния дирек и ставите. Този конвулсия се образува в течение на дълго време и е незабележим за индивида, само че може да възникне и от дълготрайно седене в една поза, от несъответстващо физическо натоварване.

Според законите на терморегулацията в отговор на външното въздействие на студа се създава топлота, ускорява се кръвообращението. А при съществуване на застой в дълбоките мускули на гръбначния дирек и ставите, което е особено за нетренираните хора, терморегулацията се нарушава. При тези хора микросъдовете – капилярите (във всяка клетка има 3-4) се получават по-често конвулсии, в сравнение с при тренираните.

Да, външното влияние на студа може да аргументи конвулсия в неработещите мускули. В медицината това се назовава „ провокация “, а не „ причина “. В работещите мускули няма капилярен конвулсия и микроциркулацията се възвръща вследствие на извършения, което значи, че кръвообращението се усилва в отговор на външния мраз след упражненията.

И болката, обвързвана с оток на меките тъкани, т.е. с нарушаване на микроциркулацията, изчезва. Каква би трябвало да бъде продължителността на студената процедура?

Никога не се изтощавам да дублирам: единствено 5 секунди! Последните проучвания във физиологията потвърдиха съществуването на стрес- протеини, които се създават от мозъка по време на шоковите (краткосрочни) резултати на студа върху тялото. Тези стрес -протеини са безапелационна отбрана на вътрешните органи от исхемични процеси и онкологични болести.

Това значи, че в случай че постоянно се потапяме във вана със студена вода в продължение на 5 секунди, стоим под леден душ за 15-20 секунди, това ще ни помогне да премахнем болката в гърба и ставите, както и да се предпазим от доста болести.

С местен резултат върху болната става слагаме компрес с лед за 5-7 секунди. След някоя от горните процедури тялото или охладената става се търкат до изсъхнало с твърда забрадка. Отговорът ще бъде топлота в цялото тяло или ставата, т.е. микроциркулацията се възвръща.

Ако предпочетем пред криотерапията затоплящите мехлеми, камилска вълна и други, то съгласно законите на терморегулацията, в отговор на външната топлота, вътре ще се снабдят със конвулсия така и така спазмирaните микросъдове. Следователно, след краткосрочно облекчение, в бъдеще се развива артроза, при лекуването на която болкоуспокояващите на процедура не оказват помощ.

Помислете и преценете сами кое е по-добре: 5 секунди лековит мраз или болки в ставите за цялостен живот…

източник: econet

Известната гимнастика за лекуване на хипертония от доктор Шишонин +видео

 

Хипертонията е едно от най-честите болести. Смята се, че един на всеки четирима възрастни страда  от високо кръвно налягане. Колкото и да е необичайно, единствено 35% от тях са наясно…


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР