Човешкият живот е кратък миг в скалата на историята, но

...
Човешкият живот е кратък миг в скалата на историята, но
Коментари Харесай

Потресаващ ментален експеримент, който шокира със силата си

 Човешкият живот е къс момент в скалата на историята, само че можете да извършите един тип въображаем опит или по-скоро възстановка, която ще ви покаже кой сте и ще ви накара да почувствате силата на живота, който стои зад вас.

Представете си, че сега всички ваши родственици имат опция да ви видят

Вашите дядовци, прадядовци, пра-прадядовци и по този начин нататък са застанали в една дълга редица. Баща, дядо и може би прародител сте познавали персонално. Лицата им са ви добре познати. Всяка гънка и къдрица коса, формата на лицето и формата на очите – всичко е близко и ясно.

След това лицата ще се трансформират – четвъртата, петата, шестата линия. На седмия ред е човек, роден през 1700 година и някаква година плюс минус. Живял е по време на Френската гражданска война и Османската империя. Средната дълготрайност на живота тогава е била малко над 30 години, а детската смъртност е надхвърляла 50%.

Когато човек се е родил, в действителност е играл на рулетка, в която шансът да оцелее е по-малък от шанса да умреш в детството.

Но вашият прародител е имал шанс, татко му, дядо му…

Всеки един от вашите предшественици е оживял и е съумял да остави наследници – по тази причина в този момент четете тези редове.

От време на време всеки от вашите родственици е правил знамение, когато е имало апетит и епидемии, нашествия и години на безвластие, всякога намирал сили да издържи и да съобщи щафетата на живота на идващото потомство.

Някъде на 20-ия ред е вашият прародител, който е оживял от бубонната чума от 14-ти век. Ужасната зараза лишава живота на 75 милиона души (повече от 60% от популацията на Европа по това време), само че вашите баба и дядо оцеляха и направиха допустимо вашето раждане.

В 60-ия ред има човек, живял по времето на Исус Христос, а тези в 300-ия и идващите редове (много, доста генерации преди това) са живели по време на късната ледникова ера.

По това време в Централна Европа лед с дебелина повече от километър към този момент лежеше на ширината на модерна Беларус, а междинната годишна температура на цялата планета е малко над 7 градуса.

В мраз и апетит, без лекари и естествени жилища в условия на непрекъснати военни дейности и талази на тотално изтребване – вашите предшественици са оживели!

Всеки един от тях ти е дал своите гени – те са ти дали кръвта и виталната си сила не в преносния, а в същинския смисъл на думата.

Този, който може…

В далечното минало, на 2500-ия ред, има невисок дядо (в тези дни хората са били по-ниски от съвременните). Това е ваш директен родственик, оживял след световна злополука от планетарен мащаб.

Вулканът Тоба в Суматра вследствие на необикновено мощно изригване изхвърля 3000 кубически километра пепел и газове в атмосферата на планетата.

В продължение на шест години Земята потъва в мрака на вулканична зима, която унищожава по-голямата част от растителността. Милиарди живи организми умират. От хората единствено малко на брой оцеляха и измежду тях беше дядо ти.

Значи той излезе от линията си и се пробва да ви каже нещо, само че вие не го чувате – прекомерно надалеч е. Тогава упоритият дядо предава нещо по веригата от предшественици от уста на уста.

Виждате по какъв начин някои думи от него се движат към вас по щафетата. Когато пристигна ред на дядо ви, той се обръща с лице към вас и прошепва единствено две думи – „ не се предавай! “

„ Слушай, в никакъв случай не се предавай! “ – споделя той.

 



СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР