Advanced Healthcare Materials: създадени са микророботи, които се движат между

...
Advanced Healthcare Materials: създадени са микророботи, които се движат между
Коментари Харесай

Зловещо: Създадени са микроботи, контролиращи живите клетки!


Advanced Healthcare Materials: основани са микророботи, които се движат сред клетките

Учени от Техническия университет в Мюнхен сътвориха първите в света микророботи, които могат да се движат сред клетките и да управляват активността им.

Резултатите от изследването са оповестени в списанието Advanced Healthcare Materials.

Микроботите TACSI (Thermally Activated Cell-Signal Imaging) имат кръгла форма, дебелина на половин човешки косъм, равна на 30 микрометра. Те съдържат златни нанопръчки, флуоресцентно багрило и са заобиколени от полимерен материал, получен от водорасли. Очаква се, че такива ботове, ръководени от лазер, ще могат да се движат в групи от кафези, стимулирайки ги посредством температурни промени.

Производството на микроботове се основава на „ микрофлуидни чипове “. Биоматериалът се вкарва през канал от лявата страна на чипа, след което се прибавя масло със характерни съставни елементи от горната страна и изпод през 15-60 микрометрови канали. Готовите роботи се появяват вдясно.

В случая с микробота TACSI се прибавят съставни елементи като флуоресцентното багрило родамин B, което губи интензивността на цвета си с повишение на температурата, и златни нанопръчки с размери 25-90 нанометра, които бързо се нагряват до 60 градуса по Целзий, когато са бомбардирани с лазерна светлина. Благодарение на конвекцията роботите могат да се движат с оптималната скорост от 65 микрометра в секунда.

По време на опитите микроботите TACSI бяха ориентирани към бъбречните кафези благодарение на инфрачервено лазерно нагряване. Оказа се, че йонните канали на клетките се отварят при избрани температури, да вземем за пример, с цел да разрешат на калция да навлезе в клетките. Топлинната стимулация може да се употребява за лекуване на рани или за битка с раковите кафези, които умират от високи температури.

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР