За разлика от обикновения въглен, който е известен канцероген, активният

...
За разлика от обикновения въглен, който е известен канцероген, активният
Коментари Харесай

6 полезни свойства на активния въглен

За разлика от елементарния въглен, който е прочут канцероген, интензивният въглен е лековит. Той е непряк артикул от постепенно изгоряла дървесина, торф или кокосови черупки, обработени с О2.

Активният въглен се предлага в разнообразни форми: прахуляк и таблетки за перорално приложение, гранули за разчистване, гъби и кърпи. От хилядолетия той се употребява като главен лек в Аюрведа и китайската медицина.

В актуалната медицина деен въглен се употребява за асимилиране на токсини или други отрови, само че наред с това той има и куп други потребни приложения, за които не всеки знае.

Вижте някои от тях:

1. За избелване на зъбите

В регионите на Танзания, както и в други елементи на Африка и Южна Азия интензивният въглен се употребява за избелване на зъбите.

За пастите, в чийто състав влиза той се твърди, че избелват зъбите по натурален път, само че има доста малко проучвания в поддръжка на това изказване.
Снимка: shutterstock  6 потребни свойства на дейния въглен

2. За справяне с пърхота, сърбящия и лоен скалп

Прибавете таблетка деен въглен към шампоана и измийте с него косата си. Това ще ви помогне да се справите с пърхота и сърбящия скалп. Освен това ще забележите, че косата ви стартира да се омазнява по-бавно.

3. За разчистване на кожата

Може да употребявате стрит на прахуляк черен въглен за разчистване на кожата. Той е идеалното средство за унищожаване на себума и мръсотията от порите.
Снимка: shutterstock  6 потребни свойства на дейния въглен

4. За попиване на неприятните миризми

Активният въглен е средство, което чудесно всмуква неприятни и токсични миризми на газове и течности. Това е повода използването му в производството на долни дрехи да става все по-голяма.

Широко налични са и разнообразни дезодоранти с деен въглен. Заради способността си да всмуква миризми той е съвършен като дезодорант за подмишници, обувки и хладилници. Активният въглен може да всмуква непотребната влага и да управлява равнищата на мокрота на микрониво.

5. За филтриране на въздуха и водата

Доказано е, че интензивният въглен отстранява миризмите и токсините от въздуха и водата. Филтрите с деен въглен са чудесна опция за унищожаване на неприятните миризми от вашия дом.
Снимка: shutterstock  6 потребни свойства на дейния въглен

6. Таблетки с деен въглен при отравяне

Благодарение на свръхмощната си дарба да адсорбира токсините, интензивният въглен се е потвърдил като дейно средство за лекуване на доста типове отравяния. Той се употребява даже в незабавните отделения.

Таблетките с деен въглен могат да се употребяват за лекуване на стомашна болежка, породена от остатък на газове, диария или неприятно храносмилане. Евтините хапчета, отпускани без рецепта са извънредно ефикасни при хранително отравяне. Препоръчително е да се консултирате с доктор, преди да започнете приема на деен въглен, изключително в случай че приемате други медикаменти.

Малко повече за дейния въглен
Снимка: shutterstock  6 потребни свойства на дейния въглен


Активният въглен е употребен като лекарство и почистващо средство още в древността. Той има конструкция, сходна на графит - множеството дребни шестоъгълни плочки се свързват, с цел да образуват разнообразни по мярка пори, джобове и пукнатини, които могат да поемат големи количества от разнообразни субстанции. Голямата повърхнина на порите в дейния въглен и неговите адсорбционни свойства (способност да гълтам разнообразни вещества) го вършат многофункционален пречистващ материал.

Сфери, в които се употребяват неповторимите свойства на дейния въглен:

►пречистване на нечисти водоизточници, подпочвени води, отпадни води, премахване на субстанции, които могат да бъдат нездравословни за околната среда на естествени водни запаси (например възобновяване на подземните води).

►пречистване на питейна вода в пречиствателни станции или в домашни филтри за вода.

►индустриално приложение - филтриране на течности в нефтохимическата, химическа и фармацевтична индустрия

►пречистване на съставените елементи на хранителни съставки и хранителни артикули при произвеждане на храни и питиета. Филтриране на вино и твърди алкохоли за премахване на органични примеси и нежелани аромати.

►пречистване на въздух - промишлено и битово разчистване на въздух, включващи отстраняването на миризми и нездравословни за околната среда частици от атмосферата.

►филтриране на газ - делене и филтриране на газове, като биогаз, въглероден диоксид, водород, синтетичен газ и други

►за персонална отбрана – деен въглен във филтри за цигари, съоръжение за незабавна помощ, газови маски, заслони и други

►медицина
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР