За последните четири години инвестициите на пивоварите в зелени решения

...
За последните четири години инвестициите на пивоварите в зелени решения
Коментари Харесай

Зелените инвестиции на пивоварите надхвърлиха 60 млн. лв.

За последните четири години вложенията на пивоварите в зелени решения надвишават 60 милиона лв., сочат данните на Съюза на пивоварите в България,обявени в понеделник вечерта по време на обичайния Пролетен бирен салон, на който организацията показа и новите си начинания в интерес на околната среда.

Вложенията в екоиновации включват въвеждане на олекотени и рециклируеми материали за милионите бирените опаковки, по този начин и индустриално, логистично, енергийно и софтуерно съоръжение с висок коефициент на икономисване и оползотворяване на естествени, енергийни и други запаси.

" Важно е да се знае, че устойчивото развиване на сектора зависи от всеки стадий в производството на бира – от веригата на доставките до дистрибуцията и потреблението на бира. Например разделното събиране на боклуци може да докара до намаление на потреблението на сила и първични материали от 70 до 90% и в същото време понижава замърсяването на въздуха и водите ", разяснява Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите.

Тя добави, че през 2020 година от пуснатите на пазара 7680 тона бирени пластмасови бутилки (PET) са рециклирани 44%. С тяхната преправка са спестени 24 500 киловатчаса сила и 5100 т. въглеродни излъчвания.

Новата самодейност на членовете на Съюза на пивоварите, които създават 99 на 100 от българската бирена продукция, планува слагането на специфични арт контейнери за разделно събиране на пластмасови бутилки в градовете, в които има бирени фабрики. Тези кошове ще бъдат предоставени безплатно на общините във Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Шумен и Лом.

Инициативата е част от осведомителната акция на Съюза на пивоварите " ИзБИРАме стабилно бъдеще " и акцентът е върху това, че всички материали, от които са направени бирените опаковки – стъкло, полиетилентетрафалат и алуминий, са стопроцентово рециклируеми с опция за нееднократен цикъл на приложимост.

Целта на сектора е до 2029 година да се реализира 90 на 100 разделно събиране, с цел да се рециклират пластмасовите бутилки и те да съдържат най-малко 30% наново употребена пластмаса.

На фона на тези данни е любопитно да се научи, че в международен мащаб 56% от рециклираните пластмасови опаковки намират пазар при производителите на килими и облекла. Нужни са 5 пластмасови бутилки за изработката на един кв. м полиестерен килим, една фланелка с размер XXL или за пълнежа на едно яке за ски. Полиестерните нишки от 2 пластмасови бутилки пък са задоволителни за изработването на една бейзболна шапка, показаха от Съюза на пивоварите.

По време на Пролетния бирен салон илюстраторката и приложник Кристина Тужарова сподели по какъв начин другите типове бирени бутилки – кенове, пластмасови и стъклени, могат да се трансфорат в стилни аксесоари за дома посредством разнообразни техники.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР