За ПЕС решението за обща стратегия за ваксинация на ЕС

...
За ПЕС решението за обща стратегия за ваксинация на ЕС
Коментари Харесай

Станишев за ваксинациите: Рискуваме да изостанем с няколко обиколки от другите в ЕС

" За ПЕС решението за обща тактика за имунизация на Европейски Съюз беше най-хубавият метод. Но на фона на ентусиазма от преди едвам няколко месеца за започващата имунизационна акция и очакванията за началото на края на пандемията, се сблъскахме с действителността на неспазени обещания за произвеждане и доставка, наддаване за ваксини в международен мащаб и редица въпроси по отношение на успеваемостта на избрани артикули.

Ето за какво, Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал насочи покана към ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която даде пояснения за серията зародили проблеми, съпътстващи имунизацията в Европейски Съюз и разгласи, че след доставените 18.5 млн. дози през януари, предстоят още 33 млн. през февруари и други 35 млн. през март ".

Това написа в профила си във Facebook президентът на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ Сергей Станишев.

" Позицията на лявото политическо семейство е, че ЕK незабавно би трябвало да предприеме всички нужни дейности, с цел да принуди фармацевтичните компании да съблюдават поетите задължения за произвеждане и доставка на ваксини. Те са световно обществено богатство и наддаване за тях е неприемливо, изключително поради вложените в тях на 2.7 милиарда евро от европейския бюджет. Скоростта сега е решаваща – за спасяването на човешки животи, за предотвратяването на нови талази и нови здравни рецесии, както и за реализирането на проектите за икономическо възобновяване и промени в Европейски Съюз.

По отношение на реализацията обаче, някои страни изостават застрашително от темповете на имунизация и декларираната от Европейска комисия упоритост за 70% имунизирано население до лятото. Сред тях е и България, като даже декларираната от актуалното държавно управление цел от 36% наподобява непостижима при сегашните темпове и наличната информация за контрактувани количества ваксини. Това ще докара до закъснение и на икономическото възобновяване в избрани страни, което още повече ще задълбочи неравенствата в Европейски Съюз, а ние още веднъж се обрисува да бъдем на опашката ", добавя някогашният ръководител на Българска социалистическа партия.

" В същото време Европейски Съюз ще се изправи пред нови на практика проблеми, които изискват обединен европейски отговор – статутът на имунизираните лица, изключително във връзка с пътешестване в границите на Европейски Съюз, вероятното разбиране на „ положителни “ и „ неприятни “ ваксини и конкуренцията за тях, както и забележителният песимизъм в някои страни. В тази връзка предложих Европейска комисия незабавно да започва общоевропейска осведомителна акция за имунизирането, която да се концентрира освен върху битката с подправените вести и тайни теории, само че и върху основателните терзания, които огромна част от жителите имат заради незадоволителната на този стадий информация по отношение на тяхната успеваемост ", споделя Станишев.

" В България след хаоса в здравната система и ограниченията в поддръжка на бизнеса, след цялостната безпринципност във връзка с Плана за икономическо възобновяване, виждаме и несправянето на това държавно управление с цялостния развой по имунизация. Към този миг страната ни е последна в Европейски Съюз по брой направени проби, първа по смъртност от доказаните случаи на Коронавирус, а в този момент сме последни и по темпа на имунизация. Причината – няма повече ваксини. Управляващите са поръчали едвам една трета от дозите, които се поставят на България. В същото време са договорили най-големи количества за доставка на продукта на Astra Zeneca, утвърден по-късно и от който ще бъдат създадени 60% по-малко дози от плануваното. Така афишираните цели за 36% имунизирани до лятото, надалеч по-скромни от редица други страни, остават единствено положителни пожелания. Те са основани на планове за утвърдени ваксини на всички 6 производители, с които Европейски Съюз подписа контракти, както и на безпроблемни доставки през целия интервал – събитие, което към този момент се промени ", продължава водачът на ПЕС.

" Според държавното управление имунизацията не е спринт, а маратон. Със настоящето движение обаче, рискуваме в границите на идващите месеци да изостанем с няколко обиколки от всички европейски страни, а даже и съседите ни на Балканите. Даже изборът да е изработен поради стопански и организационни аргументи – тя е десетократно по-евтина от останалите и допуска по-лесно предпазване – сметките на държавното управление не излизат. Спестените средства от ваксини ще бъдат платени в пъти повече от идващото държавно управление, а и от българските жители. Отлагането на имунизацията у нас, до момента в който тя върви с доста по-бързи темпове в редица европейски страни, обрича българската стопанската система за месеци напред. Само след няколко месеца ще се окаже, че България е една от дребното страни, където бизнесите към момента са затворени, хазната е натоварена с изплащането на обезщетения, а туристическият бранш още веднъж ще е на прага на банкрута. Ще продължим да се въртим в обаян кръг - без имунизация на огромна част от популацията ще влизаме от ограничения в ограничения, вместо да се концентрираме на икономическото възобновяване ", счита Станишев.

" Следващото държавно управление у нас ще бъде изправено пред две съществени провокации – ниските равнища на имунизация и реализирането на Плана за възобновяване, който ще би трябвало да изправи стопанската система на крайници със обилни европейски средства. Тепърва следва да забележим дали измежду главните политически играчи ще доминира повече вкус за власт, или воля за промени. Това ще си проличи първо по предизборните платформи, а по-късно и по образуването на парламентарно болшинство. Безпринципните обединения ще бъдат поръчка за „ асимилиране “ на тези евросредства, вместо за промени ", приключва президентът на европейските социалисти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР