Международен екип от учениоткри новапланетас размерите наЗемята, съобщи Дарик. Тя

...
Международен екип от учениоткри новапланетас размерите наЗемята, съобщи Дарик. Тя
Коментари Харесай

Откриха нова планета с размерите на Земята, обикаляща около червено джудже

Международен екип от учениоткри новапланетас размерите наЗемята, заяви Дарик. Тя се намира на 55 светлинни години и обикаля към звезда алено джудже.

Планетата е едвам втората по рода си, открита към подобен вид звезда. Наречена еSPECULOOS-3 b.Тя приключва една обиколка към звездата за към 17 часа, която е повече от два пъти по-студена от нашето Слънце, 10 пъти по-масивна и 100 пъти по-слабо светеща.

Новооткритата планетавероятно непрекъснато е обърната с една и съща страна къмзвездатаси, сходно на разположението наЛунатакъмЗемята.

Откритието е направено в границите на проектаSPECULOOS, който се управлява от университета в Лиеж, Белгия, в съдействие с университетите в Бирмингам, Кеймбридж, Берн и Масачузетския софтуерен институт в Съединени американски щати.SPECULOOSе основан за да търси на екзопланети, обикалящи към ултрастудени звезди. Това става допустимо благодарение на автоматизирана мрежа от телескопи, ситуирани по целия свят.

Ултрастудените звезди джуджетаса извънредно постоянно срещани и сформират към 70% от звездите вМлечния път.В същото време те не се виждат ясно и са разпръснати, тъй че учените би трябвало да следят данните от телескопите в продължение на няколко седмици, като наблюдават всяка звезда поотделно, с цел да открият преминаващи планети.

„ ПроектирахмеSPECULOOSспециално за наблюдаване на близки ултрастудени звезди джуджета в търсене на скалисти планети, които могат да бъдат в детайли изследвани “, сподели Микаел Гилън, астроном от университета в Лиеж и водещ създател на публикацията. „ През 2017 година нашият първообраз SPECULOOS, употребяващ телескопа TRAPPIST, откри системата TRAPPIST-1, формирана от седем планети с размер на Земята, някои от които евентуално обитаеми. Това беше чудесно начало. “ - добави той.

Следващите стъпки в плана евентуално ще включат спомагателни наблюдения от галактическия телескоп „ Джеймс Уеб “, които могат да дадат информация за минералогията на повърхността на планетата и опцията за съществуване на атмосфера.

Изследването е оповестено в сп.„ Нейчър астронъми “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР