За мен основният проблем в Перник е въпросът на лошото

...
За мен основният проблем в Перник е въпросът на лошото
Коментари Харесай

Нено Димов: Основният проблем в Перник е лошото управление на ВиК

За мен главният проблем в Перник е въпросът на неприятното ръководство на ВиК сдружението. Това съобщи в студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов. По думите му, въвеждането на воден режим в града е въпрос на локалните структури, а за казуса с недостига на вода от язовир Студена е било ясно още през септември.

За страдание тематиката се политизира, само че доста ясно се появи с всички дейности на държавното управление, че се търси решение, безапелационен е Нено Димов.
Нено Димов, министър на околната среда и водите: Загубите в Перник са над 75% по публичната водопреносна мрежа и при такава огромна загуба не е мъчно да се стигне до сходен вид рецесия. Когато има загуби 30% единствено до пречиствателната станция, колкото и вода да се вкарва в язовира, тя се губи още по пътя.
Перник е единственият регионален център, който не е съумял да подаде план по Оперативна стратегия " Околна среда ". Към 2017 година всички планове на другите регионални центрове са били осъществени, изясни още министърът.

Средствата по Оперативна стратегия " Околна среда " заради некадърното ръководство и подозренията за корупция през 2013 година са спрени и рискувахме да загубим милиарди. Тогава апропо, управляваше държавното управление на Орешарски, партията на госпожа Нинова, добави Димов.
 Министър Караниколов и зам.-министър Нанков инспектираха дейностите в Перник Министър Караниколов и зам.-министър Нанков инспектираха дейностите в Перник
Министърът на стопанската система Емил Караниколов и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков инспектираха през днешния ден ремонт...

През 2011 г е имало сходна обстановка, само че не се е стигнало до сходен режим, може би тогава системата е била с по-малка загуба, добави министърът.
Нено Димов, министър на околната среда и водите: След като локалното ВиК докара до тук нещата, естествено, че страната би трябвало да се намеси. Специфичното в тази ситуация с Перник е, че единственият ползвател на язовира е ВиК и ние получаваме информация и поръчки от него. Септември месец още беше ясно, че водата ще стигне до края на годината.
Относно общото положение на язовирите в страната и притеснителните данни за водоснабдяването в Ботевград, Димов съобщи, че язовирът там не се следи от министерството.
Нено Димов, министър на околната среда и водите: Има 4 язовира, които ние следим и подлежат на по-сериозен надзор. Това са Асеновец към Сливен - 32%, Ястребино край Антоново - 42%, Дяково - 36% и Тича - над 55%.  Къде в страната има заплаха от воден режим? Къде в страната има заплаха от воден режим?
Всички язовири, които се употребяват за питейни потребности, имат вода за идващите сред 10 и 30 месеца, разгласи районният министър Петя Аврамова. Воден режи...

Министър Димов разяснява и тематиката с импортирания италиански отпадък в България, и в частност откритите 9000 тона на площадка край Плевен.
Нено Димов, министър на околната среда и водите: Край Плевен площадката е лицензирана - позволено е сепариране и оползотворяване на боклуци, не е позволено горене. Има нотификация за импорт, само че би трябвало да се откри дали оползотворяването е в инструкции период, който е една година. Второ - дали е в по-големи количества от позволеното и трето, дали оползотворяването е станало по наставления метод.
Боклукът няма нищо общо със арестувания отпадък в Италия, безапелационен е министърът. Той изясни, че у нас няма издадено позволение за импорт на болнични боклуци, каквито клюки имаше в общественото пространство.
 Източници на Българска национална телевизия: Боклукът в Плевен е складиран там от 5 години Източници на Българска национална телевизия: Боклукът в Плевен е складиран там от 5 години
Част от боклука от Италия, складиран в депото в Плевен, е там още от 2017 година Според наши източници от следствието някои от балите на площадката са т...

Относно откритият отпадък във Враца, Димов изясни, че площадката там не е лицензирана. Трябва да се ревизира дали става въпрос за боклук или суровина и дали има потенциал да се правят дейностите по обработката му.

В България се изгарят към 3%, междинното е за Европа е 27%, добави министърът.

И още - какви са ограниченията на министерството за оправянето със замърсяването на въздуха, вижте целия диалог във видеото!
 Площадката във Враца, на която е складиран отпадък от Италия, не е лицензирана Площадката във Враца, на която е складиран отпадък от Италия, не е лицензирана
От на следващия ден екоинспекцията във Враца стартира инспекция на компанията, която складира в града 50 тона боклуци от Италия, сподели за "по света и у нас " шефът...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР