Тиквичките имат отлична репутация в зеленчуковата градина – смята се,

...
Тиквичките имат отлична репутация в зеленчуковата градина – смята се,
Коментари Харесай

Веднага след засаждане, тиквичките произвеждат множество мъжки цветове, които не трябва да се късат

Тиквичките имат отлична известност в зеленчуковата градина – счита се, че те се отглеждат сами, без особени грижи.

Не бива обаче да ги оставите единствено на волята на природата, в случай че не желаете се срещнете с разнообразни проблеми.

Тиквичките израстват доста бързо. Само да се обърнете и ще видите, че те са завладяли много огромно парче от градината. Затова не трябва да пропускате подрязването им. Сянката, които листата хвърлят, води до по-малко цветове и по-малка годишна продукция. Освен това се задържа влага и по този начин растението става по-лесно податливо на разнообразни гъбични болести като брашнеста мана.

Основно

Подрязването става, като оставите едно главно стъбълце. Изрежете всички вторични издънки. По този метод растението ще насочи силата си към това да даде плод. Премахвайте листа на всеки две седмици. Това ще помогне да се усъвършенства циркулацията на въздуха, ще даде опция на светлината да проникне в сърцето на растението.

Ако растението е покрито с цветове, само че няма завръз, то най-вероятната причина е недобро опрашване. Обръщайте внимание особено на женските цветове. Мъжките и женските цветове на пръв взор наподобяват еднообразно. Трябва обаче да се вгледате в основата им. Мъжките цветове порастват на дълги тънки стъбла. Но женските в основата си имат дребен неузрял плод. Ако този дребен плод покафенее и се набръчка, то значи цветът не е бил опрашен. Тези цветове са жизнеспособни единствено един ден, тъй че опрашването е доста значимо.

Опрашители

Не късайте обаче мъжките цветове. Веднага след засаждане, тиквичките създават голям брой мъжки цветове, до момента в който порастват и се откриват. След като растението доближи към този момент зрялост, то стартира да дава и женски цветове, наред с мъжките. Вероятно сте чули съвета да откъсвате мъжките. Но не го правете! Те са там, тъй като има причина за това. Мъжките цветове притеглят инсекти опрашители. И когато насекомите са към този момент към растението, когато се появят и женските цветове, те ще ги опрашат.

Друг метод да привлечете опрашители е като засадите към тиквичките избрани потребни растения като латинки или турти. В краен случай можете да извършите опрашването и на ръка. Това е трудоемко, само че пък взема решение казуса от раз, предава " Телеграф ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР