В момента, в който се провежда , които търсят мира

...
В момента, в който се провежда , които търсят мира
Коментари Харесай

В търсене на мир в Украйна - от февруари 2022 г. и днес

В момента, в който се организира , които търсят мира в Украйна, NYT разгласява копия на документи, обсъждани в единствените известни директни договаряния от началото на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна. Тези договаряния се организираха в Беларус и Турция от края на февруари, март и април 2022 г .

Срещата в Швейцария бе настойчиво атакувана от редица тези на Москва, която се домогна до неучастието на Китай в нея, като едно от нещата, поискани от Путин при визитата му в Пекин на фона на въздържаното отношение към съветската експанзия към Украйна. Самият Пекин излезе със своя самодейност за мир в Украйна, която обаче не реализира никаква конкретика и остана декларативно.

Провокативно самият съветски президент Путин часова преди да стартира срещата в Швейцария, което бе и разкритикувано от Запада.

От Швейцария Урсула фон дер Лайен предизвести, че в Украйна би бил опрощение за други нападателни войни , а италианският министър председател Джорджа Мелони дефинира непосредствено поръчката на Путин като пропагандистки ход. В този дух разяснява и " предлагането за мир на Москва " ц, а непосредствено съобщи, че " мирното предложение на Путин не е апел към договаряния, а към капитулацията на Украйна ".
 Путин желае да завоюва Втората международна война
Путин желае да завоюва Втората международна война

Континиум от принуждение. Верига от безотговорност. Многостранната война - въоръжена, политическа, символна и културна - това е войната против Украйна, водена от Путин към този момент 10 години

В оповестените от New York Times документи от 2022 година, за които изданието утвърждава, че това са цялостните копия, се вижда обаче и смяната на позициите на двете страни.

Документите са получени от украински, съветски и европейски източници, достоверността им е доказана от директни участници в договарянията и близки до тях хора, написа съветската редакция на BBC. Съдържанието на документите беше отчасти разкривано и преди, даже един документ беше демонстративно показан от самия Владимир Путин.  Проектът на контракта от 15 март 2022 година в британския превод, е възложен от Киев на западните държавни управления, както и Истанбулското официално съобщение от 29 март същата година, а планът на контракта на съветски език е от 15 април и точно той е бил подложен на бюрото на Путин.

В проектодоговора са подчертани точки, с които една от страните е съгласна, а другата не е, както и тези позиции, които украинската делегация отхвърли да разисква.

Украинските договарящи не са разискали съветските претенции за унищожаване на всички наказания и прекратяването на всички правосъдни искове, както и изискването страната да не се причислява към Международния углавен съд .

Украинците също по този начин са отказали да обсъдят съветския лист с украинско законодателство, което Москва желае да бъде анулирано, с цел да извърши настояванията съветският език да получи еднакъв статут с украинския и да се бори с това, което тя назовава " нацизъм " .

От текста обаче следва, че Украйна е била подготвена да одобри настояването на Русия за невлизане във военни съюзи, на първо място в НАТО, а Русия е била подготвена да се съгласи с присъединението на Украйна към Европейския съюз.

Украйна също се е съгласила да ограничи размера на своите въоръжени сили, обсега на своите ракетни системи и други военни параметри, само че е настояла тези граници да бъдат избрани по-високи. Например, Русия е поискала ограничение на числеността на украинската войска до 85 хиляди души, а Украйна е сложила лимита до 250 хиляди.

От документите излиза наяве, че се е възнамерявало казусът със статута на Крим и Донбас да бъде отсрочен с 15 години.

Основната спънка, заради която договарянията стопираха, е бил въпросът за гаранциите за сигурността на Украйна от трети страни, в това число западни и незападни. Русия е почнала да упорства, че при положение на експанзия против Украйна страните-гаранти ще й се притекат на помощ, само че със единодушието на всички тях, в това число и на самата Русия. Това на процедура би дал на Русия право на несъгласие при положение на нова експанзия против Украйна. Именно след тази уговорка Киев е изгубил интерес към договарянията, са споделили източници на New York Times.
 Лойд Остин: Путин не е в позиция да диктува на Украйна по какъв начин да реализира мир
Лойд Остин: Путин не е в позиция да диктува на Украйна по какъв начин да реализира мир

Това сподели в петък министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, до момента в който популяризира военните триумфи на Кие

Как се е отнесъл Западът към договарянията?

Владимир Путин не един път прокарва тезата, че украинците са били разубедени да одобряват изискванията на съглашението от техните западни сътрудници. Някои пропагандисти непосредствено посочват тогавашния английски министър председател Борис Джонсън, който посещава Киев на 9 април 2022 година

В изявление за BBC Джонсън изясни, че той в действителност е бил срещу териториални отстъпки в употребява на Русия, само че пък Зеленски, припомняйки си визитата, твърди, че Джонсън единствено е предизвестил, че Украйна ще бъде притисната да направи отстъпки, само че той, Джонсън, ще поддържа всеки избор, който Украйна направи. И двамата не са коментирали нищо за другите претенции на Русия към Украйна.

New York Times също цитира американски източник, който декларира, че Съединени американски щати в действителност са били разтревожени от изискванията, които украинската делегация е разискала с Русия, и непосредствено са задали въпроса: " Разбирате ли, че това е едностранно разоръжаване? "
 Путин към Запада: Не можем да променим географията - би трябвало да работим дружно Обновена
Путин към Запада: Не можем да променим географията - би трябвало да работим дружно

Руският водач прикани за нова световна система за сигурност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР