За мен като министър на отбраната ускорената модернизация, превъоръжаването на

...
За мен като министър на отбраната ускорената модернизация, превъоръжаването на
Коментари Харесай

Заков: Ускорената модернизация на Българската армия е без алтернатива

„ За мен като министър на защитата ускорената рационализация, превъоръжаването на Българската войска, са без конкуренция. Придобиването на нова, съвременна техника, въоръжение, съоръжение и екипировка, са един от методите за създаване на боеспособна войска. “ Това сподели министърът на защитата Драгомир Заков през днешния ден, 17 юни, на тържествената гала по залагане на кила на първия от двата нови многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили. Той уточни, че за постигането на тази ускорена рационализация е нужна поредна и целенасочена политика при ясно съблюдаване на разпоредбите, само че и при ясна визия за съвременни български въоръжени сили. „ Осъзнавам, че с построяването на двата кораба не завършва модернизацията на Военноморските сили. В Министерството на защитата военният ни флот има само и единствено поддръжка “, съобщи министър Заков.

Тържествената гала се организира в корабостроителния цех „ МТГ - Делфин “, с. Езерово, и на нея участваха президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, ръководещият шеф на NVL B.V. & Co. KG Дирк Малговски и изпълнителният шеф на МТГ „ Делфин “ Светлин Стоянов.

„ Присъстваме на показателен акт –
залагането на кила на нов военен транспортен съд, първият от двата многофункционални патрулни кораба за Военноморски сили. С този акт стартира действителното строителство на кораба. Това, което е заложено в плана, с помощта на нашите корабостроители ще стартира да се оформя като корпус и контур. България се завръща на международната карта на военното корабостроене “, съобщи в изявлението си началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Той благодари за професионализма на екипите, работили по този план. „ За нас, военните моряци, това не е единствено начало на строителството на транспортен съд. За нас това е реализацията на десетилетна фантазия българските Военноморски сили да имат нови бойни кораби и е един от най-успешните планове за възобновяване на армията “, уточни началникът на защитата.
„ Залагането на кила на бъдещия български транспортен съд „ Храбри “ в действителност е исторически миг освен за проектантите, заварчиците, електротехниците и майсторите, чиито висок опит, досетливост усърдие и безрезервност ще вдъхват живот на този съвременен транспортен съд, само че и за бъдещите моряци от Военноморски сили, които ще служат на борда, защитавайки нашата нация “, означи и командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов.

От през днешния ден на процедура стартира построяването на първия многофункционален модулен патрулен транспортен съд. Строежът на втория транспортен съд ще започва при започване на 2023 година.

По-късно през днешния ден министър Заков и адмирал Ефтимов посетиха Военноморския координационен детайл в гр. Варна и Щаба на Военноморски сили.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР