СподелиКонституцията можеше изобщо да не бъде изменяна и съдебната реформа

...
СподелиКонституцията можеше изобщо да не бъде изменяна и съдебната реформа
Коментари Харесай

Радомир Чолаков само за ДЕБАТИ: Съдебната реформа можеше да се е случила и без промените в Конституцията

Сподели
Конституцията можеше въобще да не бъде изменяна и правосъдната промяна към този момент щеше да се е случила.

Това разяснява в изявление за ДЕБАТИ.БГ депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков, ръководител на комисията по конституционни въпроси и член на правната комисия в Народното събрание.

Според него измененията в Закона за правосъдната власт не могат да се случат поради атакуваните в Конституционния съд промени в Конституцията.

„ Изменихме Конституцията и сега сме в обстановка, в която измененията са атакувани пред Конституционен съд, което пречи да се одобри Законът за правосъдната власт (ЗСВ) и което, съгласно мен, пречи да се изберат нови сформира на органите. Целият този развой беше занимателен, правосъдната промяна беше забавена, с помощта на неправилната концепция на сътрудниците от ПП-ДБ, че първо би трябвало да бъде променена Конституцията “, изясни Чолаков.

По думите му изчакването с измененията в Закон за съдебната власт е подбудено от обстоятелството, че в случай че те бъдат признати, а Конституционен съд анулира текстовете от Конституцията, тогава законът ще би трябвало да бъде променян още веднъж.

„ Добре е да се изчака решението на Конституционен съд, тъй като другояче ще бъдем сложени в обстановка да би трябвало, в случай че Конституционен съд разгласи някои от промените за противоконституционни, то надлежно да бъде анулиран и новия Закон за съдебната власт. Което е неуместно и единствено ще дискредитира Народното събрание. Така че, аз на мястото на народните представители първо бих изчакал решението на Конституционния съд, а по-късно бих траял с приемането на нов Закон за съдебната власт “, изясни Чолаков.

Депутатът разяснява още, че държавното управление на „ Продължаваме промяната “ с министър председател Кирил Петков е направило неточност като е обвързало усвояването на средствата по Плана за възобновяване и резистентност с „ радикални “ законодателни промени.

„ И то толкоз радикални, каквито никоя естествена и уважаваща себе си страна не може да допусне да ѝ бъдат налагани “, добави той.

Радомир Чолаков изясни, че ГЕРБ са подкрепили конституционните промени, с което са платили тежка цена.

„ Тази поддръжка беше цената, която се наложи всички да платим, с цел да се разбере несъстоятелността на реформаторските хрумвания на сътрудниците от ПП-ДБ “, сподели още той.

Цялото изявление с Радомир Чолаков четете на следващия ден.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР