За историята на уникалните накити ще научим от нашите кореспондентиХората

...
За историята на уникалните накити ще научим от нашите кореспондентиХората
Коментари Харесай

Чудо в Царево. Показват златото на тракийската принцеса от Синеморец

За историята на неповторимите украшения ще научим от нашите репортери

Хората от Царево и гостите на градчето имат неповторимия късмет да видят малко познатото златно богатство на тракийската принцеса и жрица от Синеморец.
-->
То ще бъде изложено в общинския исторически музей. Състои се от златни и сребърни бижута и ще остане там през целия летен сезон.

Златните украшения са археологическа находка от могила от 2006 година в Синеморец, една от дребното оживели от иманярските нападения некрополи.

Според шефа на музея Тодор Гондов съкровището се намира в трезора. Съкровището години наред стои тук, а неотдавна беше в Ню Йорк. То се състои от 180 ювелирни аксесоара от злато и 30 от сребро.

" Накитите са принадлежали на тракийска аристократка, само че и жрица, поради висулка на огърлицата, на която има знака на Богинята майка. Една от обеците е с Богинята на успеха Нике, тя е с извънредно качество. Най-ценното е плочката - на която написа направи Деметриос за Куртудзундус. Предполага се, че майсторът е изработил златните украшения. Периодът е Късен еленизъм, 2-1 век прочие Хр. ", изясни той.

Друго скъпо находище е антична гробница. " Тя се е намирала в землището на село Бродилово. Управителите на античния регион са я демонтирали и местили при промяната на минните полета. Гробницата е била обрана ", описа още Гондов. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР