Цар, изгнаник, премиер: Симеон Сакскобругготски на 8787-години навършва днес Симеон

...
Цар, изгнаник, премиер: Симеон Сакскобругготски на 8787-години навършва днес Симеон
Коментари Харесай

Цар, изгнаник, премиер: Симеон Сакскобругготски на 87

Цар, заточеник, министър председател: Симеон Сакскобругготски на 87
87-години навършва през днешния ден Симеон Сакскобургготски – някогашен министър председател и финален цар на България. Тази година Царят няма да бъде в България за рождения си ден на 16 юни, тъй като с Царицата имат от дълго време доказан ангажимент в Мадрид по същото време. Желанието на Негово Величество е средствата за обичайните цветя и дарове, които получава всяка година да бъдат употребявани за щедрост, оповестиха от прессекретариата на двореца Врана.
Симеон II е роден на 16 юни 1937 година в София с купата княз Симеон Търновски – наследник на Цар Борис ІІІ и Царица Иоанна.
В този ден цяла България се оглася от звън на църковни камбани и залпове, които възвестяват раждането на бъдещия престолонаследник. По случай радостното събитие Царската двойка дава необятна прошка на пандизчии, а учениците получават покачване на оценките с по една единица.
Няколко седмици по-късно Престолонаследникът е кръстен с вода, донесена особено от река Йордан. Пренася я български боен водач.
На 28 август 1943 година след неочакваната гибел на Цар Борис ІІІ, едвам 6-годишен, Симеон ІІ се възкачва на престола. Назначено е регентство, което ръководи България от негово име. След комунистическия прелом на 9 септември 1944 година Цар Симеон ІІ остава на трона, само че регентите, измежду които и чичо му Княз Кирил, са екзекутирани, както и огромна част от интелигенцията в страната.
Две години по-късно, през 1946 година, след референдум Симеон II,
сестра му Княгиня Мария Луиза и Царица Иоанна са принудени да изоставен България. Без да е абдикирал от престола, той аминава в дългогодишно заточение. Семейството се открива на първо време в Александрия, Египет. През юли 1951 година испанското държавно управление дава политическо леговище на прогоненото Българско Царско семейство. В Мадрид младият Симеон приключва Френския колеж, следва право и политически науки.
През интервала 1958 – 1959 година той е курсант в авторитетната военна академия “Вали фордж ” в Съединени американски щати. Там става прочут под името “Кадет Рилски ”. Завършва с чин “младши лейтенант ”.
Симеон Сакскобургготски е женен за испанската аристократка доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Двамата имат пет деца – четирима сина и една щерка.
През 1996 година Сакскобургготски се завръща в България след съвсем 50-годишно заточение.
А през 2001 година той заявява желанието си да се откри в България и в послание към българския народ той афишира желанието си да сътвори национално придвижване с неговото име за нов морал в политиката и за честност във всичко.
Създадената партия Национална движение „Симеон Втори" печели изборите,
а Симеон Сакскобургготски става министър-председател на България. В продължение на 4 години той ръководи страната в коалиция с Движение за права и свободи.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР