За добро или за лошо едно от трайните икономически въздействия

...
За добро или за лошо едно от трайните икономически въздействия
Коментари Харесай

Дистанционната работа ще промени географията на дребния бизнес

За положително или за неприятно едно от трайните стопански въздействия на пандемията е непрекъснатото повишаване на каузи на хората, които работят от разстояние. Вследствие на това те прекарват повече време в предградията, където живеят, и по-малко в офисите в центъра на града.

Едно изследване измежду 35 000 британци в трудоспособна възраст, направено от петима преподаватели по стопанска система от университетите в Кент, Шефилд, Нотингам, Бирмингам и Станфорд, наблюдава измененията в настройките и връзката им с нормалните разноски, които вършат на работното си място – утринно кафе, обяд, прически, разноски за такси и градски превоз, напитка след работа, участие във фитнес залата и прочие Обобщавайки данните от анкетата, икономистите стигат до извода, че хората пътуват все по-рядко към централните региони и тези с централизация на офиси, поради работата от разстояние. Регистрираният спад в Обединеното кралство е с 20%, което е предизвикало стесняване на приходите на локалния бизнес със 7 на 100, пишат те в публикация за VoxEU.

За да дефинират количествено тези резултати, икономистите събират информация за специалността на респондентите, чакат ли да преминат към отдалечен режим на работа в близко бъдеще, за разноските им на работното място преди пандемията, географското местонахождение и прочие Те откриват явен, само че несиметричен географски модел с огромен спад в търсенето на локални персонални услуги, съсредоточени в дребен брой квартали в центъра на града, и нарастване на търсенето в периферията.

Фигура 1 Дял на цялостни работни дни, отработени от разстояние  



Фигурата демонстрира % на цялостните дни, отработени от разстояние от британците от януари 2021 до септември 2022 година Преди пандемията по-малко от 5% от активността е била отдалечена. Въпреки че делът й падна след пика от 65% през януари 2021 година, той остава над 45%.

Траекторията на фиг. 1 допуска, че провокираното от пандемията нарастване на отдалечената работа евентуално ще се резервира. Промяната в желанията демонстрира, че равнищата, които се усилиха с 20 пр.п. по отношение на тези отпреди пандемията, ще се запазят, тъй като работещите възрастни ще продължат да съблюдават разпоредбите за обществено разграничаване.

Постоянното нарастване на хората, работещи от у дома, ще варира доста според от специалността и местоположението. Няма да има нарастване на заетите в публичното хранене, за разлика от тези в IT сферата и точните науки. Професиите, които са имали релативно високи равнища на отдалечена работа преди пандемията, значително са движещи за измененията след пандемията. 

Фигура 2 Разходи наоколо до работното място в обособените райони



Личните разноски по време на работа или покрай работното място са значим съставен елемент на потребителското търсене. Фиг. 2 демонстрира междинния годишен разход на служащия за разнообразни райони в Обединеното кралство. От нея се вижда, че лондончани харчат съвсем двойно повече в сравнение с жителите на Уелс. Това отразява по-високите им приходи, другите им специалности, както и по-високите транспортни разноски, с цел да стигнат до работното си място.

Друг извод, който се постанова, е, че жителите на огромните градове прекарват по-малко време в центъра и повече в жилищните покрайнини, което ще се отрази върху мястото, където те ще харчат пари за храна, облекла и услуги – заведения за хранене, питейни заведения, фризьорски салони, фитнес зали и прочие

Според създателите на публикацията би трябвало да се вземат поради три фактора, за се дефинира по какъв начин работата от разстояние ще повлияе върху кварталния бизнес: (1) смяната в каузи на работата, осъществявана от разстояние; (2) разноските на хората, които ще работят дистанционна; (3) до каква степен локалният бизнес зависи от локалните поданици спрямо други консуматори, да вземем за пример туристи.  

Тези фактори пораждат съответен географски модел във въздействието на отдалечената работа върху разноските за храна, превоз и услуги. Изводът на учените е, че дребен брой квартали в центъра на града ще изпитат огромен спад на заетостта и приходите от съпътстващи услуги на бизнеса, за сметка на крайградските квартали в периферията на огромните градове. Според тях локалните бизнеси ще губят претовареност и последователно ще затварят, като пресмятат,че в централен лондонски квартал с население от 9 721 души ще бъдат освободени 8 000 работни места.

Трудно е да бъде предсказано бъдещето на градовете, само че разнообразни натрупвания подсказват, че те се трансформират спрямо времето преди пандемията. Дистанционната работа се трансформира в новото обикновено в бизнес връзките. Различни промишлености ще потърсят нови дестинации и това ще изисква солидно схващане и нови политики. Заможните крайградски квартали ще притеглят работна ръка, което ще усили търсенето на съпътстващи услуги. И дребният бизнес ще би трябвало да мигрира – от центъра към периферията на огромните градове.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР