“За българската история лагерът “Белене остава най-големият, най-секретният и най-дълго

...
“За българската история лагерът “Белене остава най-големият, най-секретният и най-дълго
Коментари Харесай

Лагер Белене става туристическа атракция

“За българската история лагерът “Белене ” остава най-големият, най-секретният и най-дълго просъществувалият лагер за политически и идеологически съперници на Българска комунистическа партия през интервала на тоталитарното ръководство. Искаме в памет на почтено избитите и почтено потърпевшите да има едно такова непокътнато място в нашата страна ”, описа пред TravelNews Михаил Маринов, който стои зад идеята и е ръководител на организацията.  

Лагерът „ Белене “ е единственото място в България, където са непокътнати и част от постройките от втория интервал на неговото битие от 1959-та до 1987-ма година, а територията е напълно съхранена.

Това разрешава историята да бъде възобновена, а мястото превърнато в място за респект към почтените жертви и място, което да споделя на бъдещите генерации за зверствата на комунистическия режим, с цел да не се позволен още веднъж грешките от близкото минало.

В непосредствена непосредственост до мъжкия лагер са построени и за малко съществуват женски и юношески трудови лагери, а голям брой документи и видео свидетелства описват, че на прилежащия остров  “Предела ” се намират един или няколко всеобщи гроба с телата на убитите от лагерите  “Белене ” и  “Ловеч ”, обясни Михаил Маринов.  

По време на комунистическия режим в страната са основани и функционирали повече от 20 сходни места за изолираност, които са усърдно унищожени. Това прави останките на “Белене ” единствени и неповторими.

Те се намират на остров “Персин “, който е част от така наречен Беленски Дунавски архипелаг, състоящ се от 19 острова. Местността е покрай град Белене, а до тях се стига по 13.5-километров мощно амортизиран и мъчнопроходим терен, който поддържаме здрав, чист, окосен и пристъпен през последните години, акцентира Маринов.

Островът самичък по себе си е впечатляващ, тъй като е най-големият български дунавски остров, част е от територията на естествен парк  “Персина ”, а там и до ден сегашен действа затвор за престъпно осъдени лица, с който е обвързван и по-стриктният надзор при влизане. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР