Юри МихалковПокрай политическата нажеженост на предизборните страсти, май проспахме нещо

...
Юри МихалковПокрай политическата нажеженост на предизборните страсти, май проспахме нещо
Коментари Харесай

ДПС разширява географията на родината майка

Юри Михалков
Покрай политическата нажеженост на предизборните пристрастености, май проспахме нещо ново в политическия ни пейзаж. Партията на турците в страната ни, както още се назовават Движение за права и свободи, уголемява електоралната си география и територията на въздействието си отвън нейните " вилаети ". Така тя предизвика нещо като електорален земетръс в християнска България.
Нямам спомен след 1989 година Движение за права и свободи да е започвала своя предизборна акция в етнически български райони. Бяхме привикнали, че предизборният й терен са кърджалийско, Лудогорието и някои селища в Рило-Родопския масив.
А в този момент вижте от кое място започва предизборната акция на Движение за права и свободи - първо от Видин, след това продължи поредно в Монтана, Враца, Плевен, Ловеч. Изобщо стартовият маршрут бе българският Северозапад, който прочее е най-бедният район в страната и е измежду най-мизерстващите в Евросъюза. Между другото, акцията стигна и до старобългарската столица Велико Търново.
Досега това не бе електоралният терен на Движение за права и свободи. Не че партията не виждаше свои гласоподаватели в лицето на тамошни роми, които зарибява с по 50 или 100 лв., с цел да гласоподават за нея, както се твърди в медиите. Но в този момент за пръв път прави толкоз обществено поръчка, че този изконен български район е
 
най-предният й гласоподавателен " вилает "
 
Всъщност стартът на предизборната й акция припомня избирателен десант. За това какъв брой тя е държала на този десант приказва фактът, че водещите му фигури бяха водачът Мустафа Карадайъ, българските му заместници Йордан Цонев и Станислав Анастасов. Участието на водачите на партийните листи е нещо обикновено, само че интригата е, че те са българи.
От уеб страницата на Движение за права и свободи излиза наяве, че предизборните й срещи са се провеждали в не доста огромни зали, които не са били претъпкани, само че не са били и празни. От лика на слушащите се вижда, че не са докарани като футболни ентусиасти от кърджалийския електорат на придвижването. Не личеше много-много и да са роми, въпреки че несъмнено е имало и такива. Видно бе, че българи бяха множеството, отишли да бъдат омайвани с хубави приказки и дежурни обещания.
И явно бе, че Карадайъ, Цонев, Анастасов и другите гледаха да им се харесат. Да ги очароват с апела, че " на тези избори би трябвало да произведем единодушие, а не контрареваншизъм ". Да ги завоюват с внушението, че " Движение за права и свободи постоянно е била онази политическа партия, която може да сътвори средата и изискванията за разговор и единодушие даже на конфронтиращи се партии ". Да ги увлекат с приказките, че турската партия " е изграждала фрагменти, специалисти и индивиди, които да работят в името на България, в името на районите и хората ". Да ги активизират с повика " да извадим нашата Родина от рецесията, в която някои инцидентни минувачи в българската политика я вкараха ". 
Тези красиви приказки вършат " десантчиците " рискови, тъй като " зарибяват " жителите на най-сиромашкия район на страната. Социалният им статут ги прави лесна плячка
 
за мапипулации и дълготрайни нездравословни замисли
 
Опасни са най-много поради изказването на Карадайъ от 2021 година, че България е " нашата страна ", а Турция е " родината майка ". Ако Движение за права и свободи държеше с цялото си сърце на етническия мир в България, тази фраза в никакъв случай не трябваше да бъде изричана от неговия водач, пък и от който и да е неин върховен представител или деятел. Оттук нататък тази фраза ще стои като бадж на Карадайъ и като визитна картичка на Движение за права и свободи. Човек се отхвърля от страната си, премествайки се в друга страна, само че от майката Родина не се отхвърля. След сегашната предизборна акция няма по какъв начин да се измъкнем от опасението, че в българския Северозапад Движение за права и свободи уголемява не просто електоралната си територия, а и географията на " родината майка ".
След срещата с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара предишния месец Карадайъ сподели, че двамата разговаряли за енергетиката и природния газ, за това " по какъв начин в тези сложни и тежки времена Турция може да бъде потребна на България ", и заключи, че " множеството решения на тези проблеми минават през Турция ". Дали обаче в случай че минат през Турция, решенията на тези проблеми ще останат единствено стопански или по тях ще потече и неоосманистко въздействие? Дали решението няма да включва още повече джамии, построяването на нови културни, религиозно-образователни и други центрове за неоосманизъм, на които Ердоган толкоз доста държи? И с които Движение за права и свободи е ангажирано.
В тази връзка да не забравяме и демографската ни кома. Компетентни институции на Запад вещаят, че в средата на века популацията на страната ще се стопи до малко над или под 5 млн., а в края на века до 3-3,5 млн. души. Българите ще се стопим до трети етнос, сиреч> страната ни просто ще се обезбългари > Турците ще ни изпреварят, въпреки че няма да са най-многобройната етническа група, каквато ще се окажат ромите. Но като знаем по какъв начин с чергарската си душeвност последните с лекост сменят местоживеенето, покрай мозъка е, че със същата лекост те ще сменят и вярата си и ще одобряват исляма. То това към този момент се и прави, само че тогава тази вяра ще стане най-разпространената у нас. Българите не сме ислямофоби, само че такава вероятност надали ни е по сърце. 
И в действителност сегашният старт на акцията на Движение за права и свободи в Северозапада е част от онази " мека мощ ", която би трябвало да финишира до " родината майка ", въпреки и в отдалечена вероятност. И в случай че на гостите в предизборните срещи може да им се елементарни това " историческо късогледство ", надали същото може да се каже за българите в тази партия. В същото време, в случай че Движение за права и свободи в действителност държи на етническия мир, не би трябвало да позволява електоралната й територия да надвишава етническите й граници. 
Защитник на мутренския модел
Предизборният " десант " на Движение за права и свободи е рисков и по други аргументи. " Още от 2016 година ние приказваме за ремонт на модела ГЕРБ в ръководството на страната ", рече Карадайъ. Той в действителност е прав: те единствено приказват, само че Движение за права и свободи не гласуваше против корупционни практики. Не " рендосваше " ГЕРБ поради това, поради което Българска социалистическа партия непрекъснато ги подлагаше на критика.  Фирми от обръчите му се наместваха комфортно в строителството на автомагистрали. 
Движение за права и свободи не се отхвърли от контрола върху най-ресурсните министерства, които моделът ГЕРБ им бе обезпечил. Не видяхме и една проява на Движение за права и свободи против ръководството на ГЕРБ, камо ли и включването на придвижването в протестната вълна от 2020-2021 година. Не знам с кой ум Карадайъ е решил, че тази пладнешка неистина ще мине измежду най-бедните българи. 
" С тези избори би трябвало да произведем единодушие, а не контрареваншизъм ", рече нееднократно Карадайъ. Той явно позволява реваншизъм от страна на Б.Б. и ГЕРБ като цяло, в случай че след тези избори те още веднъж поемат ръководството било в коалиция с партията на Доган, било с парламентарното й рамо. И раздава ум на обществото да не се отвърна, да не се опълчва на този вероятен реваншизъм, с цел да имало единодушие и непоклатимост. Всъщност с тази фраза Карадайъ ни споделя, че Движение за права и свободи ще продължи поддръжката за модела ГЕРБ.
" Само за седем месеца видях, че страната се ръководи от народни представители и кабинет, който е управителен от избрани стопански структури в интерес на тях, без да има значение какви са проблемите, дневния ред на обществото ", рече от своя страна лидерът на листата на Движение за права и свободи в Плевен Марио Рангелов на предизборна среща в града. Това ни споделя фаворит на партия, която е прословута със своите обръчи от стопански структури, които работят в интерес на нейната мафиотизирана върхушка. И съответно на обособени нейни персонажи като Делян Пеевски, който оглави листата на придвижването в два изборни окръга - очевидно като премия, че Вашингтон го подгони с антикорупционния си закон " Магнитски ". 
Накрая, систематизирано казано, това бе десант освен за турската " татковина майка ", само че и за съхранението на мутренския модел на ръководство, на който Движение за права и свободи умерено може да мине като негова заготовка.

 
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР