Юбилейна изложба 50 от 50“ по повод 50-ия юбилей на

...
Юбилейна изложба 50 от 50“ по повод 50-ия юбилей на
Коментари Харесай

50 години НИМ. Йотова даде знак

Юбилейна галерия „ 50 от 50 “ във връзка 50-ия празник на НИМ откри вицепрезидентът Илияна Йотова в наличието на заместник-министъра на културата доцент доктор Пламен Славов. Юбилейната галерия на Националния исторически музей събра някогашните шефове на музея учен Васил Гюзелев (1976-1977) и проф. Иля Прокопов (1998-2001), протойерей Радко Иванов от храм Св. Пантелеймон в кв. Бояна, Екатерина Джумалиева, шеф на дирекция „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства “ в Министерство на културата, шефове и сътрудници от музеи в страната, посетители и другари.

„ Благодарим ви от сърце! Благодарим ви, че ви има и разнасяте славата на България по целия свят! “ е част от посланието, което вицепрезидентът написа в специфичната юбилейна книга за пожелания на Националния исторически музей.
-->
„ Пожелавам на Националния исторически музей да доживее отбелязването на стогодишнина, като страж на древнотракийската и старобългарската култури “,  отправи пожелние учен Васил Гюзелев.

Юбилейната галерия „ 50 от 50 “ е отдадена на половин вековната история на Националния исторически музей. Най-голямата музейна институция в България е учредена с Разпореждане № 90 на Министерски съвет от 5 май 1973 година, с което се слага началото на построяването на музеен комплекс в град София. За пръв шеф на музея, през юни 1974 година, е назначен проф. Страшимир Димитров. Малко по-късно стартират назначенията на чиновниците на музея. Още първата галерия на музея – „ Праисторическо изкуство в българските земи ” (5 май 1975 г.), е поръчка за бъдещото надхвърляне на хронологичните граници, заложени в Разпореждането за основаването на Национален исторически музей.

В 50 постерни пана галерия „ 50 от 50 “ събира и показва част от най-впечатляващите събития, изложения и действия на Националния исторически музей в интервала от основаването му до актуалната 2023 година В юбилейното показване са включени и над 150 експонати във витрини, част от фондовете на музея, изплатени предмети и дарения, както и представителни дарове за Националния исторически музей, дарени от български и задгранични посетители и другари на музея.

Обществените претекстове, провокирали основаването на Националния исторически музей са разпадането на основания през 1893 година Народен музей в музейната мрежа на България, което води до липса на институция, която да покрива с функционалностите си издирването, съхраняването, документирането, консервацията и реставрацията, проучването и експонирането, учи и разпространява движимите монументи на културата от всички вероятни изяви на човешкото творчество от цялата територия на страната, българските етнически територии в чужбина и българската диаспора.

През 1979 година с решение на държавното управление, два етажа на Съдебната палата в София се предават за устройване на Националния исторически музей. През 1983 година са подготвени кабинетите, фондовите пространства, техническите пространства, а през март 1984 година е открита и самата експозиция. След дълги полемики експозицията на Националния исторически музей е построена въз основа на съпоставянето на два музеоложки правилото – хронологичния и колекционния. Музеят се е трансформирал в запас за цялата страна.

През 2000 година Националния исторически музей е изместен в резиденция „ Бояна “ – Дом № 1, ситуиран в красива постройка в подножието на Витоша. Новата непрекъсната експозиция е открита тържествено на 29 юни 2000 година

В последните няколко години Националния исторически музей натрупа над 600 000 монументи на културата. Обогатяването на фондовете му става по обичайните за всеки огромен музей способи – археологически разкопки, етнографски експедиции, откупeни предмети, дарения, конфискации в интерес на страната, осъществени от съда, полицията и митницата. Колекциите са толкоз големи, разнородни и спиращи дъха, лабиринт от разнообразни художествени и културни светове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР