Японската енергийна компания Кансай електрик пауър спира работата на трети

...
Японската енергийна компания Кансай електрик пауър спира работата на трети
Коментари Харесай

Япония затваря ядрени реактори заради антитерористични мерки

Японската енергийна компания " Кансай електрик пауър " стопира работата на трети и четвърти блок на АЕЦ " Такахама " в западната префектура Фукуи, тъй като не подхождат на нормите за антитерористична сигурност, съобщи ТАСС. Информацията е на в. " Майничи ".

Енергоблоковете ще спрат работа през лятото на 2020 година, тъй като сегашните им документи изтичат през август и октомври. Компанията няма да успее до тогава да обнови инфраструктурата и да извърши други дейности, нужни за приемането на нови документи от Комитета по нуклеарна енергетика.

Една от аргументите за прекъсването на реакторите е корупционният скандал, засегнал компанията през миналата година. Според предварителното следствие управлението е получило към 320 милиона йени (3 милиона долара) от строителна компания, искаща да получи контракт за работа на територията на АЕЦ " Такахама ". Този скандал евентуално ще докара и до отсрочване на плануваното за 2021 година рестартиране на първи и втори реактор на същата централа, разяснява Българска телеграфна агенция.

Преди повредата в АЕЦ " Фукушима " към 30 на 100 от употребяваната в Япония сила се дължеше на атомната енергетика. В резултат на краткотрайния отвод от нуклеарна енергетика страната беше принудена да се доставя с електричество най-вече от ТЕЦ-ове. Сега в Япония работят осем реактора в пет централи, а държавното управление се надява в скоро време да продължи политиката на отчасти рестартиране на атомните електроцентрали. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР