Ядреният надзорен орган на ООН заяви в понеделник, че е

...
Ядреният надзорен орган на ООН заяви в понеделник, че е
Коментари Харесай

МААЕ: Мините в района на АЕЦ Запорожие са в противоречие със стандартите за безопасност

Ядреният контролен орган на Организация на обединените нации съобщи в понеделник, че е разкрил противопехотни мини в регион на следената от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна. Също по този начин се оплака за втори следващ месец, че това нарушава процедурите за сигурност, оповестява " Ройтерс ".

Централата, най-голямото нуклеарно оборудване в Европа, беше завладяна в първите дни на войната предходната година. Украйна и Русия се упрекват взаимно в обстрела към станцията, а Международната организация за атомна сила (МААЕ) се пробва да сътвори механизъм за сигурност за попречване на произшествия.

Рафаел Гроси, общоприет шеф на МААЕ, сподели, че инспекторите на организацията, ситуирани в завода, са забелязали мини в буферна зона сред вътрешните и външните периметърни бариери на обекта и по време на предходни инспекции.

" Но съществуването на такива експлозиви на площадката е в несъгласие със стандартите за сигурност на МААЕ и насоките за нуклеарна сигурност и основава спомагателен психически напън върху личния състав на централата ", сподели Гроси в изказване на уеб страницата на организацията.

Гроси беше издал сходно предизвестие за мини предишния месец и и в двата случая сподели, че те не съставляват риск за сигурността на завода.

В бележката от понеделник той сподели, че първичната оценка на неговата организация е, че даже и да се взривят, " тези мини не би трябвало да засягат системите за нуклеарна сигурност и сигурност на обекта ".

Мините, сподели той, са били в региони, недостъпни за личния състав и на инспекторите е казано, " че това е военно решение и в регион, следен от военни ".

Припомняме, че Гроси посети завода три пъти, откогато беше високомерен от съветските сили, само че не съумя да реализира съглашение с съветските и украинските управляващи за определяне на режим на сигурност за попречване на произшествия.

Напрежението постоянно се повишава към завода. Всяка страна упреква другата този месец, че възнамерява нахлуване против нея.

Москва споделя, че централата в последна сметка ще бъде обвързвана към съветската електрическа мрежа. Нито един от шестте реактора на централата не е произвеждал електрическа енергия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР