33 личности и колективи бяха отличени с Награда Варна“ за

...
33 личности и колективи бяха отличени с Награда Варна“ за
Коментари Харесай

33 личности и колективи бяха отличени с награда „Варна“ в областта на образованието, науката и културата | Носителят на голямата награда е графичният дизайнер Димитър Трайчев

33 персони и колективи бяха отличени с Награда „ Варна “ за изключителните си достижения в региона на образованието, науката и културата през миналата 2023 година. По традиция формалната гала по тържественото връчване се състои в навечерието на 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. В препълнената зала „ Пленарна “ на Община Варна кметът Благомир Коцев и ръководителят на Общинския съвет Христо Димитров дружно връчиха влиятелните оценки.

Благодаря ви, че сте трансформирали Варна в своя идея и сте се отдали на нея. До всеки един от вас стои един заслужен варненец, който с труда си е съдействал за развиването и престижа на нашия град. С тези думи кметът Коцев се обърна към стотиците посетители и лауреати на премията „ Варна “. Вие сте стълбовете на нашето общество и с помощта на вас ние вървим напред, поздрави наградените Благомир Коцев.
По думите му Варна е доста повече от постройките, пътищата, мостовете и пристанищата. Повече от ремонтите, от лъскавите офис здания и от заведенията. Варна е съвкупността от гения и стремежа на варненци, сборът от техния безконечен поглед към морския небосвод, който ги въодушевява да творят и да реализират. Награда „ Варна “ е най-ясният отзив за признанието на жителите на нашия хилядолетен град за труда на личностите, които го поддържат жив и проспериращ, сподели още кметът на Варна.

Носител на огромната премия „ Варна “ тази година е графичният дизайнер Димитър Трайчев . Той е отличен за изцяло му творчество и безспорния му принос за определяне на високи художествени стандарти във образната просвета на Варна.

14 персони и колективи бяха отличени за техните достижения през последната година в системата на предучилищното и учебното обучение. С решение на Общинския съвет в категориите „ Ученик на годината “ в региона на общообразователната и на професионалната подготовка по изключение и в двете посоки премията си поделиха по двама възпитаници.

С премията „ Ученик на годината ” в региона на общообразователната подготовка бяха отличени Никола Стамов, възпитаник в 12 клас в Първа езикова гимназия и Веселин Маркович, възпитаник в 11 клас в Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон “.

С премия „ Варна “ за „ Ученик на годината ” в региона на професионалната подготовка бяха отличени Андрю Младенов, възпитаник в компетентност „ Кларинет “ на Национално учебно заведение по изкуствата „ Добри Христов “ и Елвира Краснобаева - национална състезателка по художествена гимнастика и ученичка в Спортно учебно заведение „ Георги Бенковски “.

„ Учител на годината ” в региона на предучилищното обучение е Боряна Йорданова, детски и начален преподавател в Частна детска градина „ Аз съм българче “, а „ Учител на годината ” в региона на главното обучение е Ивелина Стамболийска - старши преподавател в начален стадий в Основно учебно заведение „ Петко Рачев Славейков “.

Венета Тотева е „ Учител на годината ” в региона на междинното обучение. Тя е старши преподавател по френски език в ІV Езикова гимназия „ Фредерик Жолио-Кюри “. „ Учител на годината ” в региона на професионалната подготовка е Живко Николов - преподавател по повдигане на тежести в Спортно учебно заведение „ Георги Бенковски “ и дълготраен учител по спорт „ повдигане на тежести “.

В региона на обслужващите звена „ Учител на годината ” е Марияна Пантелеева - ресурсен преподавател и шеф на Регионален център за поддръжка на процеса на приобщаващото образование-Варна.

„ Колектив на годината ” в региона на предучилищното обучение е екипът на Детска градина №36 „ Морска звездица “ с шеф Драгомира Македонска – Серафимова. „ Колектив на годината ” в региона на главното обучение са Основно учебно заведение „ Васил Априлов “ с шеф Севдалина Жекова и Основно учебно заведение „ Добри Чинтулов “ с шеф проф. дпн Веселин Михалев.

С премия „ Варна “ за „ Колектив на годината ” в региона на приблизително учебно обучение беше отличена Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „ Николай Хайтов “ с шеф инж. Марийка Георгиева. Тази година учебното заведение отбелязва своята 100-годишнина.

Сред центровете за поддръжка за личностно развиване с „ Колектив на годината ” беше отличен екипът на Народна астрономическа лаболатория и планетариум „ Николай Коперник “ с шеф Свежина Димитрова. Учителите от обсерваторията имат изключителни достижения при подготовката на своите възпитаници, завоювали десетки медали от национални и интернационалните олимпиади и надпревари, научни конференции, планове и стратегии.

В сферата на висшето обучение и науката за достижения през 2023 година бяха присъдени 7 награди.

Носител на самостоятелната Награда „ Варна “ в региона на филантропичните науки е проф. доктор Светослав Георгиев от Медицинския университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “. Колективната премия е за Висшето военноморско учебно заведение „ Никола Йонков Вапцаров “, Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ и Военномедицинска академия – София.

В региона на естествените науки самостоятелната премия бе присъдена на доцент доктор Иво Йоцов от Висше военноморско учебно заведение „ Никола Йонков Вапцаров “. Индивидуална премия в региона на публичните науки получи проф. д.н. Румен Стаматов от Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър “. Колективната премия е за авторския колектив Яни Янев и доктор Светлозар Попов от Варненски свободен университет „ Черноризец Храбър “.

В региона на техническите науки бе присъдена единствено групова премия на креативния колектив с началник капитан I сан професор Мирослав Цветков от Висше военноморско учебно заведение „ Никола Йонков Вапцаров “.

За ярки достижения в региона на културата и изкуството бяха отличени 11 персони и креативен обединения.

Един от най-известните модерни български сатирици - Красимир Машев, взе премия „ Варна “ за литература за издадената му през 2023 година книга „ Кални бани “, в която разказва героите на прехода. Наградата в региона на изобразителните изкуства е за Христо Христов – одобрено име в актуалното българско изкуство с достоверен и различим жанр.

Константин Соколов получава премия „ Варна “ в направление „ Театър “ за ролята на обущаря Петър в представлението „ Ботушът “ на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “. В същата категория е отличена и младата актриса от Държавен куклен спектакъл – Варна Мария Томова за превъплъщението си в облика на Пипи в спектакъла „ Пипи Дългото чорапче “. Екипът на Държавен куклен спектакъл – Варна получи груповата премия за спектакъл за високохудожествената реализация и завладяваща актьорска работа в мюзикъла „ Питър Пан “.

Тази година номинации в категория „ Музика “ нямаше. В категория „ Опера “ , която се причислява към изпълнителското изкуство, награден е Симфоничен оркестър на ТМПЦ- Държавна опера – Варна, а в категория „ Танц “ премията е за екипа на балетната натрупа на ТМПЦ- Държавна опера – Варна.

Наградата за кино получи журналистът от Българската национална телевизия – РТВЦ Варна Зоя Черешарова-Михайлова. Отличен в категория „ Архитектура “ е арх. Делян Жечев. В категория „ Журналистика “ премията е за фоторепортера Пламен Гутинов. Колективната премия е за екипа на кореспондентското бюро на Българска телеграфна агенция.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР