Ядрената допринася за устойчивото развитие и повишаването на качеството на

...
Ядрената допринася за устойчивото развитие и повишаването на качеството на
Коментари Харесай

Радев: Обединени ще работим за по-добро качество на живот

Ядрената способства за устойчивото развиване и повишението на качеството на живот в света. Вече 65 години вашата организация непрестанно обогатява спектъра на научните проучвания, уголемява научната инфраструктура и разпростира интензивно интернационално научно съдействие.

Това съобщи президентът Румен Радев в приветствието си към участниците в Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки на Обединения институт за нуклеарни проучвания в Дубна, Руската федерация, на която тази година България е хазаин.

Международната научна организация е учредена през 1956 година и в нея членуват 18 страни, като сега 32 български представители от Българска академия на науките, СУ „ Св. Климент Охридски “, Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “ и други сътрудничат на института. Организацията разполага с неповторима научна инфраструктура и поддържа връзки с над 800 научни центъра и университети в 64 страни.

„ Този конгрес е доказателство за приноса на България и нейните учени за развиването на научните стратегии на института “, съобщи президентът в обръщението си към участниците в сесията. 2021-а е оповестена за година на нашата страна в Обединения институт за нуклеарни проучвания. Президентът означи и че по време на българското председателство на Комитета на пълномощните представители на страните-членки през 2014-2017 година са взети значими решения за развиването на Института. Сред тях са започването на строителството на Фабриката за свръхтежки детайли, полагането на първия камък в структурата на колайдера NIKA, които имат важен принос за бъдещето на Организацията и за развиването на високите технологии.

Държавният глава уточни, че доста млади учени от разнообразни краища на света стартират своята кариера точно в Обединения институт за нуклеарни проучвания, тъй като той има внушителна научна инфраструктура, перспективни стратегии и контакти с водещите научни институти от целия свят. Румен Радев изрази благодарност към всички ръководители на стратегии и ментори за техните старания, професионализъм и безрезервност, с които приготвят младежите и съхраняват научния капацитет на нашия район.

„ Убеден съм, че дружно и обединени ще продължим да работим тъй че идващите генерации да имат по-чиста планета с нараснало качество на живот на всички жители, където и да се намират “, съобщи още българският президент в своето одобрение към участниците в Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки в Обединения институт за нуклеарни проучвания в Дубна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР