За кого ще гласуваме на предстоящите избори за Народно събрание?

...
За кого ще гласуваме на предстоящите избори за Народно събрание?
Коментари Харесай

„Три пъти съм бил в затвора”: Боже, тия ще стават депутати?!

За кого ще гласуваме на идните избори за Народно заседание? Само един незадълбочен взор върху листите е задоволителен, с цел да се откроят ярки имена, които в най-хубавия случай можем да назовем спорни персони.

Повечето от тях надали чакат да влязат в Народното събрание, още повече че са взели участие на олимпийския принцип и в предходни избори. Явно обаче няма мощ, която да охлади мераците им да захапят кокала. Други са натрупали стабилен опит в ръководството на една или друга позиция и знаят по какъв начин да вършат пари от това, споделя „ Уикенд ”.

Резултатът за институциите обаче е тъкмо като в онази фраза: „ След нас и потоп! ” Това цинично признание на мадам дьо Помпадур е във връзка водената от нейния ухажор крал Луи ХV пагубна политика във Франция, само че може да бъде пренесено и за ръководството на някогашният към този момент кмет на Шумен Любомир Христов. Той е някогашен полицейски началник на региона. В предишното е вербуван от Държавна сигурност, където се е подвизавал като сътрудник Хари.

Като кмет с два мандата зад тила си е прочут най-много с впечатляващата си сбирка от парцели, които заемат над 40 страници в Имотния указател.

Бомба, заложена от кметуването на Любомир Христов гръмна и тази седмица. Общината ще би трябвало да заплати санкция от 412 хиляди лв., поради гафове при ремонта на Летния спектакъл. Санкцията е наложена от районното министерство и е доказана от Административният съд в Шумен. Театърът е ремонтиран с 1,6 млн. лв. по стратегия „ Региони в напредък ”. Само че публичната поръчка е по този начин направена, че да я завоюва който би трябвало. В последна сметка предложения подават три компании, само че две от тях са отстранени с разтегливото пояснение, че не отговорят на условията за опит.

Така остава единствено никому незнайната „ С-М Строй ”, която дава единствено няколко лв. под оптималната планирана стойност. Освен това се оказва, че въпросната компания няма право да взе участие, тъй като е хваната и санкционирана, тъй като наема служащи без трудов контракт. Въпреки това Шуменската община подписва контракта, а в този момент ще заплати и санкциите.

„ С-М Строй ” очевидно е от кметския обръч, тъй като печели в края на втория мандат на Любомир Христов и поръчката за реконструкцията на Дома за мъже с умствена назадничавост в село Лозево. Ремонта се финансира от Европейски Съюз с 826 950 лв.. Нищо чудно и там да се стигне до санкции.

Аналогичен образец има и с ремонта на Младежкия дом в Шумен, също горделивост на Любомир Христов. Цената за обновяването на дома скача от 2,5 млн. на 3,5 млн. лева, а по-късно идва санкция от 487 431 лв. от районното министерство. В листата със глобите, които са завещание от ръководството на Любомир Христов, са и 4 млн. лв., поради закъснение на плана за създаване на пречиствателна станция за отпадни води.

При това се стига до куриозно състояние – юристите на Христов изпускат периода да попадат тъжба. Парите по този начин и не са платени, а върху тях всеки ден се натрупат нови лихви и по този начин сумата през днешния ден е набъбнала над 6 млн. лв.. 

За следващ път на избори ще се яви и известният като Венци Чикагото – Венцислав Ангелов, водач на партия „ Истината и единствено истината ”.

„ 3 пъти съм бил в пандиза – гордо акцентира той. –  Криминално проявен съм, само че не съм престъпен контингент. Дилма Русеф и Нелсън Мандела също са лежали в пандиза, само че станаха президенти! ” Логика, та дрънка!

Венцислав Ангелов – Чикагото е ученик на междинното сержантско милиционерско учебно заведение „ Феликс Дзерзжински “ в Пазарджик и около този факт има дебели връзки с известни предприемачи, адвокати и ръководители на вътрешното ведомство – все негови съученици от тази ковачница на фрагменти. На млади години и той работи по специалността си като катаджия.

След като гостува на вуйна си в Съединени американски щати, още преди измененията, му лепват прякора Чикагото. До 2006 година някогашният полицай има четири присъди – за безчинство през 1997 година, за контрабанда през 2003 година и за данъчни закононарушения през 2005 година и 2006 година Подвизавал се е и в Испания и Кипър, където го съдят за наркотрафик.

В България нашия воин се връща през 2011 година откакто името му се замесва в канали за трафик на кокаин. На мадридското летище брат му Пламен Ангелов е задържан на мадридското летище като „ муле ” с 5 кила кокаин. Следват арести на Венци Чикагото и племенника му Анатоли Дамянов. Срещу двамата са повдигнати обвинявания за интернационален трафик на дрога.

Пращат ги в ареста, а след това за малко и в пандиза. И тук се получава „ знамение ”, Венци Чикагото взема решение, че е предназначен да смени политическата система у нас и да се бори против нашествието на извънземните. След митингите през 2013 година записва своята Народна партия „ Истината и единствено истината ” и от този момент не пропуща избори. Въпреки гръмкото име, партията не е пожънала каквито и да било триумфи.

В листите за идните избори могат да се открият и други хора с връзки в подземния свят. Прясно освободеният от домакински арест Васил Божков също се е запътил към Народното събрание с „ Политическо придвижване Център ”. В Пловдив той залага на Николай Чилингиров-Чилингира, някогашен началник в града на скандалната охранителна компания „ Клуб 777 ”. В началото на прехода Седмиците, както ги назовават, са една от водещите мутренски групировки, която мери сили с ВИС и СИК.

Чилингира дава своя дан в скандалната история на „ Клуб 777 ”, а напъните му са оценени уместно. След разстрела на двама от босовете на групировката Жоро Италианеца и Пешо Патерицата,  охранителна компания е поета от Чилингиров. След края на мутренските времена, той бързо се преориентира към политиката.

Първоначално гради имидж на родолюбец и даже през 2019 година води листата за съветници на Вътрешна македонска революционна организация в Девин. Мераците му не са оценени от гласоподавателите, само че все пак силовият необут се прицелва към Народното събрание. От 2021 година Чилингиров заема почетно място в листите на Васил Божков.

Любопитна биография има и лидерът на листата на „ Политическо придвижване Център ” във Видин Валери Викентиев. Той е рекламиран в партийните материали като сполучлив юрист, само че е спестена кариерата му в Министерство на вътрешните работи. Викентиев е уволнен от полицията през 2009 година

Тогава е задържан, до момента в който с сътрудник чакат млад мъж да изтегли от банката 5000 лв. рушвет. Той бил обвинен в кражба на кола, а ченгетата му поискали парите, с цел да потулят следствието. В правосъдното дело негов бранител става татко му Димитър Викентиев, чиято биография е не по-малко любопитна.

Той е някогашен прокурор в Оряхово и е задържан на 12 февруари 2007 година При обиск в дома му са открити папки със следствени каузи и огромна сума евро и левове. След абсурда той се пенсионира. Пратен е на съд дружно с някогашния народен представител и негов шеф от прокуратурата в Оряхово Тома Томов. На двамата са  повдигнати редица обвинявания, дават им по 5 и 6 години затвор, само че следва обжалване и условни присъди. 

Клиенти на Темида има и в листите на Движение за права и свободи. На почетното 17-то място в листата на Движението за столичния 25 МИР е шефът на структрата в Бяла Слатина Касъм Касъмов. Роденият в село Галиче Касъм е с голямо досие в Министерство на вътрешните работи. Връх в кариерата му е обвиняването за присъединяване в проведена незаконна група за рекет и лихварство дружно с приятеля му Ценко Чоков.

От обвинителния акт излиза наяве, че задачата на Касъм Касъмов е да навестява неизрядните длъжници на Чоков. Когато заканите не са задоволителни, с цел да си платят заемите, Касъмов и мутрите му ги пребиват. През 2018 година в медиите излезе и новината, че е хванат да краде ток в с. Галиче.

Според изявленията Касъм Касъмов, който е прочут и като Кристин Касъмов, бил прокарал нелегално под земята кабел от близкия трафопост до голямата си къща в ромската махала на селото Кандидат-депутатът Касъм е от знаково семейство. Неговият татко Мехти Касъмов има куп присъди за измами, източване на Държавния запас и пазаруване на гласове.

В друга от столичните листи под номер 12 е вписан предприемачът Щерьо Щерев. Преди десетина години Щерев към този момент изкара един мандат като народен представител от Движение за права и свободи.

За съществуването му се разбра не поради някое запаметяващо се изявление от трибуната или импортиран законопроект, а откакто тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров му изиска имунитета по обвиняване в пране на пари. От обвинителния акт стана ясно, че Щерев е употребявал една от компаниите си, с цел да преведе 7 млн. лв. с подправени документи по сметки в чужбина.

Парите са благосъстоятелност на хора като Евелин Банев-Брендо, пловдивският ДДС-аферист Сотир Янков-Дон Портокал, Гълъбин Боевски. Щерьо е в ролята на медиатор, който сформира подправените документи, с цел да бъдат оправдани преводите. През 2016 година Щерьо Щерев признава виновността си и след съглашение с прокуратурата се отървава с 10-месечна условна присъда.

И до момента в който Касъм Касъмов и Щерьо Щерев нямат късмет да се класират за Народното събрание, то втората в листата на Движение за права и свободи за Враца Каролина Кьолер има действителен късмет да седне на депутатките банки.

Мадам Кьолер към този момент кара втори мандат като общински консултант в Мездра, а преди няколко седмици оглави регионалната конструкция на Движението за права и свободи във Враца. Завършилата НСА Каролина Кьолер е по-известна като брачна половинка на подземния необут Йордан Тонов-Данчо Пръча.

Преди години Тонов се подвизаваше като страшилището на Северозапада, а за вулгарните изцепки на бандата му се носеха митове. Той е осъждан като част от групировката на Митьо Очите за търговия с дрога и сводничество. В последно време обаче бизнесът му към този момент е ярък – бързи заеми. Като лихвар той има евентуално необятен кръг клиентела, който е и предвидим електорат за изборите.

Клиенти на Темида има и измежду претендентите на ГЕРБ. На четвърто място в едно от софийските листи е Даниел Александров. Преди време към името му гръмна скандал, че е блудствал с 14-годишно момиче. Александров незабавно съобщи, че това е конспирация на жена му Джанан Манолова, с която са в бракоразвод.

Жалбата на съседското момиче, в която се твърди, че той й пращал свои голи фотоси и перверзни клипове, била небрежно изтеглена по думите на бореца Александров.

Сред водачите на листи се е наредил и Миню Стайков.

Алкохолният олигарх е обвиняем за данъчни измами и източване на еврофондове е намерил място в маргиналната партия „ Българско национално обединяване ” и присъединяване му явно ще мине неусетно.

В Благоевград обаче имат други проблеми. Там битката е кой връзкар ще се подреди в листите. Забелязали обаче, че техният съгражданин Асим Адемов е запокитен чак на 7-мо място в листата за евроизборите. Според изчисленията на локалните той няма късмет да се класира за нов мандат.

„ Ще се върне като шеф на учебното заведение в Долно Дряново, където работеше преди ” – кахърят се в селото и напомнят, че Адемов е влезнал в европарламента на мястото на Мария Габриел, когато тя става еврокомисар.

Още по-голяма е драмата на Елхан Кълков, който след 6 мандата като народен представител в този момент даже не е включен в листата. Преди да се подреди в Народното събрание е бил счетоводител в Сатовча.

Запознати настояват, че преди време по този начин изненадващо липсващ от листите Алиосман Имамов, който през 2014 година става зам.-шеф на Народното събрание. Според слуховете му била спретната конспирация пред Сараите и по този начин вместо него в листите изгряла звездата на Кълков, който през днешния ден също е изваден от играта. Според една от версиите преди да го махнат, той въпреки всичко съумял да подреди роднината си Мурад Шикиров за началник на Държавното ловно стопанство „ Дикчан ”.

При това най-изненадващо от поста е отхвърлен без да са посочени претекстове Исмаил Моллов. Роднината на Кълков – Мурад Шикиров пък работел като основен специалист в Изпълнителната организация по горите и в този момент се връща в родния си край. Но това не е проблем, тъй като ловното стопанство „ Дикчан ” е измежду обичаните на известни политици.

На последното 21-во място в листата на ПП-ДБ в Благоевград е подложен регионалният координатор на „ Промяната ” Марио Граченов. За него източниците ни изясняват, че първата му работа откакто локалните избори спечелил претендентът на Политическа партия Методи Байкушев била да назначи майка си София Граченова като специалист във финансовия отдел на кметството.

Иначе госпожата, както и синът й, са от Банско. Той самият също не е пропуснал да се настройки на управителен пост. И то какъв – непосредствено заема най-високата позиция, ръководител на управителния съвет на Югозападното държавно горско дружество. Разчува се, че постът му е издействан от Владислав Панев, за който пък се знае, че е непосредствен до „ Юлен ” – компанията, която стои зад ски оборудванията и плановете в Банско.

Марио Граченов до този миг не е показвал по никакъв метод интерес към горското стопанство, приключил е публицистика в Американския университет и работел нещо си в туризма в родното си Банско, какво тъкмо няма публична информация. На локалните избори се е кандидатирал за кмет на курорта, само че без триумф. 

Във „ Възраждане ” също са традиционалисти и няма огромни драми в подреждането на листите. На избираемо място в Пловдив още веднъж е Емил Янков, който преди да влезе в Народното събрание си изкарва хляба като таксиметров водач. Като народен представител Янков не се прочу със законодателни хрумвания. Поне досега единственият му приоритет е да упорства за строителство на повече кръстовища на две равнища в градовете, с цел да понижат тапите.

На трето място в бургаската листа е сложена колоритната Звезделина Каравелова от Несебър. При положително показване на партията, тя като нищо може и да стигне до депутатските банки, ставайки следващият образец, че у нас в Народното събрание може да попадне куцо, кьораво или сакато – стига да е съблюдава безрезервно правата партийна линия. Няма потребност даже да имаш кой знае какво обучение или кариера.

В случая някогашната участничка в състезания за хубост Звезделина Каравелова също не свети с дипломи или професионален потенциал в някоя област.  Тя евентуално е единственият кандидат-депутат, чиято биография не може да бъде открита на никое място.

Дълго време хубавицата е упреквана, че няма приключен и 8 клас. Наскоро Каравелова натри носа на скептиците, като гордо разгласява дипломата си за приблизително обучение. Приключила го е през 2012 година, на относително зрелост – била е на 21 години! Училището в Несебър, в което е изкласила бъдещата депутатка, споделят, че събира проблематични възпитаници от цялата Бургаска област, които напират за дипломи, макар че мъчно пишат и четат.

Каравелова обаче е приключила с триумф добър 4,28. Патриотката от „ Възраждане ” не е била нито зубър, нито бележкарка, а по български език и литература има 3. Затова пък по музика, физическо и изобразяване има цялостно 6. В тези години обаче Звезделина е оценена по достолепие на състезания за хубост. Дали пък това не е следващо доказателство, че хубостта ще избави света?!

Водачи на листи още веднъж са роднините на отлюспения Николай Дренчев. Брат му Димо води копейките в Перник, въпреки да няма нищо общо с града. В Кюстендил пък четата предвожда братовчедът Димчо Димчев. Той през целия мандат се пробва да се хареса на локалните, като се ангажира с разрешаването на всякакви проблеми.

За разлика от анонимния представител на „ Продължаваме Промяната ” – някой си Георги Стамов, който евентуално е прочут единствено на жена си. Иначе той е изкарал три мандата като народен представител, без даже да се разноски и запознае с хората от региона си. Сега отново е подложен за лидер на листата на ПП-ДБ.

По мотив на неговото безлично държание и тотално неприсъствие в публичния живот някогашният кмет на Дупница Панчо Панайотов неотдавна написа във фейсбук: „ Уважаеми, къде е вашият народен представител от нашия регион? Къде е? Крие се. Защо не прояви ангажираност. Мишка. Много му дреме. ”

Източник: narod.bg

 

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР