За креативността, уникалната гледна точка и ценните умения на хората

...
За креативността, уникалната гледна точка и ценните умения на хората
Коментари Харесай

♥ Силните страни на дислексията

За творчеството, неповторимата позиция и скъпите умения на хората с дислексия, споделено от доктор Брок Л. Айди и д-р Фърнет Айди в книгата им „ Предимствата на дислексията “ (Изд. Сиела). 

Предимствата на дислексията 

През 2004 година едно водещо бизнес учебно заведение в Англия разгласява прессъобщение със заглавието: „ Предприемачите – пет пъти по-вероятно да страдат от дислексия “. По-нататък в подзаглавието се питаше какво прави някои от най-известните и сполучливи бизнесмени на Англия, като Ричард Брансън, Алан Шугър и Анита Родик, толкоз специфични? Отговорът съгласно Джули Логан, която управлявала проучването, разказано в прессъобщението, гласеше, че всеки един от тези доста сполучливи бизнесмени също по този начин „ страда от дислексия “, положение, за което тя и сътрудниците ѝ бяха разкрили, че подготвя много мощно към предприемачески триумф.

В светлината на големия триумф, на който се радват тези бизнесмени, наподобява много необичайно те да бъдат описвани като „ страдащи от дислексия “. И въпреки всичко, както може да ви каже съвсем всеки човек с дислексия, да бъдеш дислексик може в действителност да носи доста страдалчество – като да вземем за пример срама непрекъснато да се проваляш в умения, които другите овладяват с лекост, подигравките на връстниците и съучениците или изключването от курсове, учебни заведения или специалности, които човек би избрал. И въпреки всичко, когато се вгледаме деликатно в хората с дислексия – когато забележим по какъв начин мислят те, какво могат да вършат и неведнъж какви забележителни персони стават, – е също толкоз ясно, че в доста връзки „ страдането от дислексия “ е страдалчество от най-необичаен тип.

Тази книга не е за дислексията. Тя е за типовете хора, диагностицирани с дислексия – за техните видове разум, за методите, по които обработват информацията, и за нещата, които вършат изключително добре. Това не е книга за нещо, което тези хора имат. Тя е за това, което те са.

Повечето книги за дислексията се концентрират върху проблемите с четенето и правописа. Макар тези проблеми да са извънредно значими, те не са единствените – нито даже най-важните – неща, които отличават дислексния от недислексния разум. В тази книга ние ще се съсредоточим основно върху тези спомагателни разлики, за които имаме вяра, че крият ключа към разбирането какво съставляват в действителност дислексията и дислексният разум.

Като специалисти по невронаука и образователни усложнения ние сме имали привилегията да работим със стотици хора с дислексия и техните фамилии. В хода на този развой сме разкрили, че хората с дислексия постоянно споделят един необятен диапазон от значими когнитивни характерности. Някои от тези характерности са усложнения с ученето и обработката – като проблеми с четенето и правописа, механичната математика, работната памет или зрителните и слуховите функционалности. Други обаче са значими мощни страни, умения и гении. Ние назоваваме тези качества преимуществото на дислексията. Макар тези характерности да се разграничават ненапълно при обособените хора, те образуват и разпознаваеми модели – така както другите музикални творби на Моцарт се отличават и въпреки всичко се разпознават като творчество на един и същи композитор.

Традиционно опитите да бъде разбрана дислексията са се фокусирали съвсем извънредно върху проблемите с четенето, правописа и другите университетски умения. В резултат се е обръщало прекомерно малко внимание на нещата, които хората с дислексия вършат извънредно добре – изключително към този момент като възрастни. По наше мнение това е сериозна неточност. Да се опитваме да разберем какво съставлява дислексията, пропускайки гениите, типично проявявани от порасналите хора с дислексия, е като да се опитваме да разберем какво са гъсениците, пренебрегвайки обстоятелството, че те израстват в пеперуди. Както ще ви покажем в тази книга, мозъците на дислексиците не са дефектни – те просто са разнообразни. Различията в тяхното свързване постоянно водят до специфични сили при обработката на избрани типове информация, а тези сили нормално компенсират с лихвите по-известните дислексни усложнения. Научаването да разпознават, култивират и употребяват вярно тези мощни страни може да помогне на хората с дислексия да реализират по-голям триумф и персонална реализация. Има две огромни разлики сред обичайния мироглед за дислексията и оня, който ние представяме в тази книга. Първо, ние не преглеждаме университетските усложнения, свързвани с дислексията, като резултат от разстройство или заболяване. Вместо това виждаме тези усложнения като зараждащи от един друг модел на мозъчна организация – модел, чиято основна цел е да предразположи дислексиците към развиването на скъпи умения, съдействащи за разбирането и адаптирането към един комплициран и изменящ се свят. Когато дислексията бъде погледната в такава вероятност, виждаме, че мощните и слабите страни, които я съпровождат, са като двете страни на една и съща невробиологична монета. В тази книга ние ще установим тези преимущества, ще опишем по какъв начин могат да бъдат употребявани те, и ще разбираем за какво считаме, че те – а не усложненията с четенето и правописа – би трябвало да бъдат обсъждани като същинските основни характерности на дислексията.

Второ, за разлика от множеството книги за дислексията, тази книга няма да се концентрира върху това да научи хората с дислексия да четат по-добре. Вместо това тя ще се концентрира върху помощта за тях да станат по-добри в дислексността си. Обучението по четене може да промени избрани мозъчни характерности по способи, които да оказват помощ на дислексиците да четат по-добре. Това е нещо хубаво и от време на време ние мощно го поддържаме. Важно е обаче да се осъзнае и че образованието по четене не трансформира всички неща, които вършат дислексния мозък друг от недислексния – и това също е нещо хубаво, тъй като от дислексния мозък не се чака да бъде като всеки различен.

Дислексният мозък има свои лични умения и сили и тези преимущества би трябвало да срещат самопризнание и наслада. Нашата цел е да помогнем на хората с дислексия да осъзнаят тези многочислени прелестни преимущества, тъй че да могат да се възползват от цялата палитра прерогативи, способни да произтекат от дислексния разум. Първата стъпка към постигането на тази цел е да им помогнем да мислят по-нашироко за това какво в действителност значи да бъдеш дислексик, като разширят понятието си за дислексия, тъй че то към този момент да не значи единствено усложнения, а да включва и значими гении.

Най-добрият метод да разтеглим вероятността си към дислексията е да гледаме освен нещата, които хората с дислексия намират за сложни, само че и тези, които те постоянно вършат изключително добре. Един явен метод за това е да учим хора, които са се отличили с дислексността си. Повечето учебници или видеа по тематики като спорт, готвене или непознати езици имат едно общо – те демонстрират опитни практици, споделящи и показващи препоръки и тактики, които персонално те са намерили за потребни. Тъй като това е книга по какъв начин да се отличиш с дислексността си, ние споделяме доста истории, препоръки и насоки от хора с дислексия, които се радват на триумф в личния си живот. Макар че не всеки с дислексия ще успее по тъкмо същите способи като тези надарени персони, всеки с дислексен жанр на обработка може да се възползва от техните прозрения и от проучването на тактиките, употребявани от тях.

В началните глави на тази книга ще опишем по какво дислексният мозък се разграничава от недислексния. След това ще изследваме всеки от четирите модела на мощни страни, свързвани с дислексията, за които сме открили, че се срещат постоянно при хората с дислексия. Нарекохме тези модели силите на MIND, с цел да се запомнят по-лесно. Тези четири сили на MIND са: материално мислене, взаимосвързано мислене, повествователно мислене и динамично мислене. Тези модели на мощните страни не са замислени като строги или непроницаеми категории – те са по-скоро помощни средства за мисленето и разбирането на дислексните гении. Всъщност през годините, откогато излезе първото издание на тази книга, стана очевидно какъв брой тясно свързани са всички тези гении.

При все че никоя от силите на MIND не е присъща само за хората с дислексия, всяка от тях е обвързвана с набор от избрани когнитивни и структурни особености на мозъка, които са нормални за дислексиците. Докато четете тези глави, апелирам, не забравяйте, че въпреки множеството хора с дислексия да имат доста общи черти, всеки субект е също по този начин неповторим. Дислексната обработка не се предизвиква от един-единствен ген, тъй че другите хора с дислексия ще демонстрират разнообразни модели на мощни и слаби страни. Много малко от тях ще демонстрират всичките сили на MIND, само че съвсем всички ще демонстрират някои от тях. Надяваме се тази книга да бъде източник както на потребна информация, по този начин и на поощрение за всички тези, които още не са научили множеството прелестни преимущества, способни да произтекат от дислексията.

Из: „ Предимствата на дислексията “, Д-р Брок Л. Айди, доктор Фърнет Айди, изд. „ Сиела “ 2024 година
Картина: DALL-E

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР