Втората по-трудна фаза от преговорите за излизането на Великобритания от

...
Втората по-трудна фаза от преговорите за излизането на Великобритания от
Коментари Харесай

Българското председателство ще съвпадне с най-трудната фаза от преговорите за Брекзит

Втората по-трудна фаза от договарянията за излизането на Англия от Европейския съюз ще стартира през март в разгара на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Кога и по какъв начин ще завърши никой за момента не желае да предвижда.

На срещата в Брюксел 27-те страни членки на Европейския съюз взеха решение да преминат към втората фаза на договарянията с Англия за Брекзит. „ Дойче Веле “ изяснява какви са тези етапи, какво към този момент е реализирано и какво би трябвало да се чака.

Лидерите на Евросъюза признаха, че е реализиран задоволителен напредък в договарянията с Лондон за Брекзит и взеха решение да преминат към втората фаза. На срещата на върха в Брюксел, която завърши на 15 декември, те също по този начин одобриха главните правила за тази фаза на договарянията.

Коментирайки това решение, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск означи, че то е било невероятно без „ единството на 27-те страни-членки на Европейски Съюз “ и „ градивните старания “ на английския министър председател Тереза Мей.

Както е известно, първата фаза бе отдадена на въпросите на „ развода “, втората – на бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Англия. По гледище на Европейски Съюз, договарянията вървят постъпателно – Брюксел не е склонен да минава към идната тематика, до момента в който не бъде доближат задоволителен прогрес по отношение на миналата.

Първа фаза

Първата фаза страните посветиха на излизането на Англия от Европейски Съюз. Основната полемика се разгоря към три противоречиви въпроса: правата на жителите, Ирландия и финансовите задължения на Лондон. За координиране на тези въпроси на тях им трябваше половин година – пробивът беше реализиран в последния миг. Ако на 8 декември, страните не бяха достигнали единодушие, то последната огромна среща на Европейски Съюз, която се състоя предходната седмица, нямаше да може да вземе решение за втората фаза. А идващия конгрес на такова ниво е плануван за март 2018 година

Брюксел и Лондон се споразумяха, че правата на жителите на Европейски Съюз, живеещи във Англия, както и правата на английските жители, живеещи в Европейски Съюз, ще „ останат същите след Брекзит “. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер разясни, че става дума преди всичко за правото на живеене, работа, обучение, обществена отбрана и събиране на разграничени фамилии.

След Брекзит границата на Европейски Съюз ще премине сред Ирландия, оставаща в състава на организацията, и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. Ирландия обаче не желае въвеждането на непоколебим граничен надзор със Северна Ирландия. Европейски Съюз напълно поддържа Дъблин в това. В своите задължения към Северна Ирландия, оповестени на 8 декември, Тереза Мей даде обещание да резервира Общата зона на предвижване. Това значи, че сред Северна Ирландия и Ирландия няма да има непоколебим граничен надзор.

Въпросът за паричните заплащания провокира едни от най-горещите разногласия. На 8 декември Брюксел и Лондон се договориха само за това, че Англия ще почита финансовите задължения, които е поела по време на престоя си в състава на Европейски Съюз. Също по този начин те съгласуваха методологията за определянето на крайната сума. В медиите по-рано бе обявено, че Лондон е предложил 20 милиарда евро, а Брюксел е посочил цифрата до 60 милиарда. Последно се заприказва за 40-45 милиарда евро, които Лондон би трябвало да заплати. Трябва обаче да се означи, че за момента няма никакви публични суми.

Преходният интервал

Преди да се премине към втората фаза страните възнамеряват да съгласуват преходния интервал. Лондон предлага той да бъде двугодишен. Съгласно признатите правила в течение на този интервал във Англия ще бъде в действие правото на Евросъюза. В същото време британците няма да имат въздействие върху приемането на решения в Европейски Съюз и няма да бъдат показани в институциите на съюза.

Тереза Мей неведнъж е заявявала, че Англия ще излезе от общия пазар и митническия съюз на Европейски Съюз. При това Европейски Съюз упорства, че съглашението за бъдещите връзки с Англия може да бъде дефинитивно подписано след Брекзит. По тази причина е необходим преходният интервал. Източник от немските държавни кръгове изясни пред Дъждовни води, че това е належащо, с цел да не се вкарват мита след излизането на Англия от Европейски Съюз, а по-късно при реализиране на съглашение, те още веднъж да бъдат отменяни.

Втора фаза

Едва след постигането на сделката за преходния интервал страните ще пристъпят към идната тематика – бъдещите връзки. До март 2018 година 27-те страни от Европейски Съюз възнамеряват да съгласуват своите проекти по този въпрос. Също по този начин те чакат и повече изясненост от Лондон. „ Англия би трябвало да каже, какво може и желае “, акцентира немският канцлер Ангела Меркел.

Лондон подаде през март 2017 година молбата за овакантяване, две години след тази дата Брекзит би трябвало да се състои. Макар 2 години да наподобяват доста време, има страхове, че страните няма да могат да се договорят за всичко. Меркел сигнализира за това, акцентирайки, че времето ни притиска.

Проблеми в Лондон

Нещата се усложняват и от ситуацията в Лондон. Така, английският министър по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис раздразни Европейски Съюз с неотдавнашното си изявление, че постигнатите сделки са по-скоро заявки за планове, а не сериозен документ с юридическа мощ.

Реагирайки на това, Европейски Съюз включи точка, съгласно която договарянията могат да бъдат продължени единствено, в случай че към този момент поетите задължения бъдат уважавани напълно и колкото е допустимо по-бързо юридически завършени.

Правителството на Мей претърпя съществено проваляне предходната седмица в Народното събрание. Благодарение на гласовете на няколко консервативни депутати беше призната корекция. Тя планува, че, преди подписването на окончателния контракт с Европейски Съюз, той би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание.

След края на срещата на върха на Европейски Съюз Ангела Меркел означи, че по-трудната фаза „ към момента следва “. Доналд Туск също сподели, че „ втората фаза ще бъде по-голямо предизвикателство, в сравнение с първата “. На собствен ред Жан-Клод Юнкер обобщи упованията от договарянията по този начин: „ Мисля, че актуалните договаряния за втората фаза ще стартират през март идната година. Не мога да кажа, по кое време ще приключат “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР