Всяко време си има своята мода, своите традиции, своите плюсове

...
Всяко време си има своята мода, своите традиции, своите плюсове
Коментари Харесай

5-те „модерни“ болести на 20. и 21.век

Всяко време си има своята мода, своите обичаи, своите плюсове и минуси, както и своите заболявания. Ако в предишното същински камшик са били чумата, холерата едрата шарка и доста други, то ето кои са известните заболявания в днешно време (изключвайки подлия рак, който е бичът на човечеството към този момент дълго време):

Синдром на хроничната отмалялост. Днешните хора са непрекъснато изтощени. Работят доста и се уморяват доста. Мнозина обаче неправилно одобряват елементарната отмалялост за синдром на хронична отмалялост. Човек от време на време даже е уверен, че страда от него и го споделя с околните си или с лекаря си. Страдащите от този синдром обаче в реалност не могат да станат от леглото в продължение на дни. Те просто нямат сили за това, макар че се хранят обикновено и не са подложени на никакви физически и умствени натоварвания.

Болестта на Кройцфелд-Якоб е заболяване на основния мозък. Свързва се с изразени признаци като забавено и затруднено мислене, нарушена централизация, утежняване на паметта,емоционална неустойчивост,халюцинации, развиване на деменция, некадърност за опазване на равновесие, нечленоразделен диалект, епилептични припадъци, заплеснатост и раздразнителност, загуба на лицево изражение, мощни и повтарящи се мускулни контракции, тремор и други Във Англия тази болест е по-известна като “луда крава ”. Спада към групата на гъбичните енцефалопатии. От нея човек може да се болести вследствие на храна, съдържаща месо на болно животно. Болестта е безусловно смъртоносна. И досега не е намерено никакво лекарство против нея.

Птичият грип е тип грип, вирулентен при птиците. Описан е за първи път в Италия през 1878 година като „ птича чума “, а през 1955 година излиза наяве, че е вариация на грипните вируси; понастоящем е известно, че съществува по целия свят. Това е вариация на баналния грип, която обаче е претърпяла пагубна трансформация. Човекът няма построен имунитет към новата разновидност на грипните вируси и по тази причина експертите я сочат като огромна евентуална заплаха от пандемичен гърмеж . До момента са известни неколкостотин случая на болни от птичи грип хора, като в почти половината от случаите болестта е довело до гибел.

Болестта на Алцхаймер е нелечимо, дегенеративно и терминално заболяване, разказано за пръв път през 1906 година от немския психиатър и невропатолог Алоис Алцхаймер и наречено на негово име. Със старостта при доста хора се утежнява паметта, само че при страдащите от тази болест това утежняване е бързо, стряскащо очевидно и необратимо. Според една от версиите заболяването се дължи на неверно групиране на протеините, съгласно друга – на съдбовни промени в мозъчната кора. Във всеки случай към момента не е намерено дейно лекуване. Към 2006 година броят на болните от това заболяване се прави оценка на 26 600 000 души, като съгласно прогнозите до 2050 година то ще визира 1 на 85 души по света.

СПИН (Синдромът на добитата имунна непълнота ) е заболяване на човешката имунна система, породено от вируса на човешката имунна непълнота (ХИВ). Първият случай на заболяване от СПИН е бил установен преди 34 години. Днес ХИВ-вирусът е публикуван на всички места. Особено мощно страдат от него африканските страни. Болестта прогресивно понижава успеваемостта на имунната система, правейки болния уязвим и поатлив на всевъзможни злокачествени болести и инфекции, като най-обикновена простуда може да прогресира и да докара до съдбовен край. Въпреки милиардите, които се влагат всяка година в създаването на ефикасни лечения, СПИН към момента е нелечима болест.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР