Всяко хубаво нещо си има своя край. И колкото и

...
Всяко хубаво нещо си има своя край. И колкото и
Коментари Харесай

Тази звездa ще изяде своите две планети!

Всяко хубаво нещо си има своя край. И колкото и да обичаме нашата планета Земя, тя също няма да е безконечна. Според учените след към 5 милиарда години нашето Слънце ще се трансформира в звезда вид червен колос и ще погълне Меркурий, а може би и Венера и Земята.

Учените откриха планетна система, която минава през тези стадии. Става въпрос за системата Кеплер-56. Нейната звезда към този момент е почнала превръщането си в червен колос. До този миг се е раздула до 3-4 пъти размера на Слънцето. С течение на времето ще продължи да се уголемява.

Две планети – Кеплер-56б и Кеплер-56с обикалят към звездата, надлежно, за 10.5 дни и 21.4 дни. Те са доста по-близо до звездата си, в сравнение с Меркурий е покрай нашето Слънце.

 Kepler 56

Системата Кеплер-56. Credit: David Aquilar/Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Това значи, че ще посрещнат ориста си доста по-бързо от нашия Меркурий. Учени пресмятат, че в един миг атмосферите ще бъдат безусловно издухани, а планетите ще добият яйцевидна форма.

А единствената планета, която има късмет да оцелее, е газовият колос Кеплер-56д. Тази огромна планета обикаля към звездата си за 3.3 земни години.

Планетарната система Кеплер-56 е също неповторима – това е първата, известна на нас, наклонена мултипланетна система, при която орбитите на първите две планети са под надолнище по отношение на звездния екватор. Това е ненадейно, защото планетите по предписание се образуват от същия диск прахуляк и газ, от който се образува и звездата, затова те обикалят в същата низина на  звездния екватор. Така е с планетите в Слънчевата система.

Източник – SpaceRef

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР