Всяка пета фирма планира съкращения на персонала през 2021 г.

...
Всяка пета фирма планира съкращения на персонала през 2021 г.
Коментари Харесай

Всяка пета фирма планира съкращения

Всяка пета компания възнамерява съкращения на личния състав през 2021 година

Това демонстрира обичайното изследване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) измежду нейни членове за упованията им по какъв начин ще се развива бизнеса през идната година, оповестява в. Сега.

Анкетирани са 765 компании в страната. Само 17% от тях показват, че може да наемат нова работна ръка следващата година.

При първата COVID-вълна близо 100 000 наемни служащи бяха съкратени и отидоха на трудовата борса. Впоследствие някои от тях още веднъж откриха работа, само че бизнеснагласите демонстрират, че следва още веднъж нарастване на безработицата поради задълбочаване на коронакризата.

За 43% от интервюираните компании най-голямо предизвикателство, пред което се изправят е задлъжнялостта, основана по време на COVID-кризата. Почти същият % компании се оплакват от спиранията на веригите за доставка. В началото на годината и напролет пандемията блокира активността на доста предприятия поради затворени граници сред страните. Някои от заводите, които създават съставни елементи за автомобилната промишленост у нас да вземем за пример, стопираха работа за няколко седмици.

Закъснялото образуване на "зелени коридори " за товарния транспорт на първични материали и подготвена продукция доведоха до големи загуби. Вероятно към момента придвижването на артикули и услуги не е гладко.

Една трета от компаниите (34%) чакат понижение на продажбите в страната, а 37% - в чужбина. В същото време за 24% от интервюираните е вероятен растеж на продажбит.

За съпоставяне, в миналогодишната анкета на БТПП делът на отрицателните настройки беше едвам 11%, а позитивните бяха 44%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР