Всяка година съответно на 6 и 15 август християните по

...
Всяка година съответно на 6 и 15 август християните по
Коментари Харесай

Започват Богородичните пости - какво трябва да знаем?

Всяка година надлежно на 6 и 15 август християните по света празнуват Преображение господне и Успение на Пресвета Богородица – два от най-светлите празници в Православието. В дните преди тях вярващите се отдават на няколкодневен интервал на молитва и самоограничение, прочут като Богородичен пост.

Постът от 1 до 14 август е един от четирите огромни пости, на които християните се отдават през годината. Началото на интервала се отбелязва в храмовете с водосвет, а във времето от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Богородичният пост води началото си от дълбока античност. Св. Симеон Солунски написа за него: Постът през август е основан в чест на Майката на Бог Слово, която като почувствала своето показване (пред Господа), се подвизавала и постила за нас, както постоянно, макар че - бидейки свята и непорочна - не е имала потребност от пост. Тя се молила за нас тогава, когато се готвела да премине от тукашния в бъдния живот и когато блажената й душа щяла да се съедини посредством Божествения дух с нейния Син.

Затова и ние сме длъжни да постим и да Я възпяваме, като подражаваме на живота й. Някои, прочее, споделят, че този пост е бил основан във връзка на два празника - Преображение и Успение. Аз също считам, че е належащо да възпоменаваме тези два празника: единият от тях като празник, който ни подава освещение, а другият - помиряване и посредничество за нас.

Православните християни не празнуват гибелта на Света Богородица, а нейното успение (заспиване на църковно славянски). Защото след изкупителната гибел и Възкресение на Спасителя християнинът не скърби и не се опасява от гибелта, знаейки, че към този момент е спасен от нея.

В този ден Църквата припомня: В успението не си оставила света, Богородице, и с твоите молебствия избавяш от гибел нашите души.

Богородичният пост е по-лек от Великденския. Хората би трябвало да се стремят към духовна средоточеност и да вършат положително. Те би трябвало да заобикалят кавгите, развлеченията и всевъзможни пороци.

 Пости

Преди поста на 31 юли са Богородични заговезни, когато се яде месо и млечни артикули. От първи със започването на самия пост би трябвало да се заобикаля изобилното хранене и сладките храни.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни се предлага потреблението единствено на сурови плодове и артикули и несготвена храна.

Във вторник и четвъртък се ядат варени без олио]/масло гозби, а в събота и неделя се позволява храна с растително масло и вино. На празника Преображение Господне се позволява риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, също се употребява риба.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР