Всички политически партии купуваха или правеха опити да купуват гласове.

...
Всички политически партии купуваха или правеха опити да купуват гласове.
Коментари Харесай

Прокурор №2 взриви: Всички партии купуваха гласове!

Всички политически партии купуваха или правеха опити да купуват гласове. Взривяващата вест заяви зам.-главният прокурор Мария Павлова на конференция.

Тя уточни, че в прокуратурата са постъпили 3393 сигнала по отношение на извършените локални избори. Броят им е с 52% повече спрямо тези, получени при предходните локални избори през 2019 година, когато сигналите са били 1774. Има растеж и при формираните досъдебни производства, като за 2023 година досега те са 231, а през 2019 година са били 136.

Реклама

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев изясни, че полицията е локализирала рисковите секции, а получените сигнали са 2767 – най-вече за пазаруване на гласове, заличаване и разваляне на предизборни материали и корпоративен избор. Най-много сигнали има от областите Бургас, Благоевград и Пазарджик. През седмицата на балотажа са постъпили над 1900 сигнала.

От Министерство на вътрешните работи също означават растеж на сигналите – през 2019 година те са били 1656, като в този момент нарастването е с над 65%. Образуваните наказателни производства от Министерство на вътрешните работи на отминалите локални избори са 221, до момента в който през 2019 година техният брой е бил 102.

Над 30 000 души са имали имунитет като претенденти за общински съветници и кметове. Изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов е изискал събаряне на имунитета на четирима души, това е било позволено от ЦИК и те са привлечени към наказателна отговорност. 

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР