Всички областни управители, назначени от служебното правителство, подадоха оставката си

...
Всички областни управители, назначени от служебното правителство, подадоха оставката си
Коментари Харесай

Безпрецедентно и демонстративно: Всички областни управители подадоха оставки

Всички регионални шефове, назначени от служебното държавно управление, подадоха оставката си по едно и също време в днешния ден. Това потвърдиха от държавната пресслужба.

Синхронът в дейностите на губернаторите е невиждан и основава усещане за координирана и демонстративна акция. Вълната от оставки стартира още сутринта и завърши към 16 часа с оставките на всички регионални.

Малко преди 12 часа от държавното управление дадоха да се разбере, че също правят оценка протичащото се като съзнателно възпрепятстване на институциите и дезертьорство от осъществяване на функционалностите им. 

" В Министерския съвет постъпват заявки за овакантяване на регионални шефове и заместител регионални шефове от цялата страна. Акцията е невиждана и слага на тестване осъществяването на законовите отговорности на изпълнителната власт. Областните шефове имат широкоспектърни функционалности, с които пазят публичния интерес . Те имат ангажимент да координират районното развиване от името на държавното управление, да упражняват надзор върху работата на териториалните структури на централната власт, да наблюдават за законосъобразността в дейностите на локалната власт ", се споделя в изпратената до медиите позиция на кабинета. Оттам обявиха, че постъпилите заявки ще бъдат прегледани поетапно и държавното управление ще вземе решение за всяко едно навреме.

" Дотогава всички регионални шефове и заместител регионални шефове са длъжни да извършват функционалностите си ", обявиха още от Министерски съвет.

Обичайна процедура е ново държавно управление да назначи свои регионални шефове след избирането си. Докато настъпи този миг обаче традицията повелява старите губернатори да не престават с осъществяването на отговорностите си. 

Миналия вторник по време на предаването на властта в Министерски съвет стана ясно, че кабинетът " Донев " е освободил всички зам.-министри, което бе несъмнено от новия министър председател акад. Николай Денков като " бойкот ". 

Голяма част от губернаторите през днешния ден се отдръпнаха с политически претекстове. Ето някои от тях: 

С писмо до Министерски съвет регионалният шеф на Добрич Здравко Здравков декларира:

„ Изпълних уговорките, които имах като регионален шеф в мандата на служебния кабинет. Разбиранията ми за политики и развиване на страната и респективно на област Добрич не съответстват с актуалното ръководство и смятам, че по този начин е най-честно и за двете страни в развой - за мен и сегашния Министерски съвет “.

Като главен претекст Кристина Сидорова, регионален шеф на Габрово, показва, че е изпълнила уговорките си към служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев. “Ролята на регионалния шеф е да привежда на районно равнище държавната политика. Моите възгледи за политика и правилата ми не ми разрешават да продължа да заемам поста с актуалното държавно управление “, споделя тя. 

Областният шеф на Варна Марио Смърков посочи, че оставката му е обвързвана с изказванията, провокирани от неговата заповед за отварянето на крайбрежната алея в града за коли. Той напомни, че алеята в действителност е улица съгласно документите на Дирекцията за строителен надзор и районното министерство и като такава би трябвало да бъде налична за придвижване на коли.

Светослав Славчев, регионалният шеф на Ловеч уточни, че е редно служебните регионални шефове да освободят поста за хора, които ще продължат политиката на новото държавно управление.
„ Има доста неща, които съм приключил в моя мандат. Ще ги предам на идващия регионален шеф и слага наболели проблеми, които би трябвало да се решат “. 

В претекстовете си за овакантяване регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев показва, че дава опция да бъде назначен човек, който да има нужните умения и да е подготвен да следва политиката на партиите, които са излъчили държавно управление.

Областният шеф на Ямбол Георги Чалъков: „ Не мисля, че вашето ръководство ще бъде положително за България, в противен случай - нищо хубаво не ни чака с ръководещи, заченали  управление на основата на лъжата, лъжата с която излъгаха своите гласоподаватели, изтъквайки неразбираеми претекстове, обслужващи непознати ползи нямащи нищо общо с добруването на България “. 

Областният шеф на Пазарджик Трендафил Величков: " Мотивите ми са подбудени от разбиранията ми за политика и политически развой. За повече от двадесет години социална и политическа активност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, идея и екип " .

Областният шеф на Хасково: " Надявам се, че на поста регионален шеф на област Хасково ще бъде назначен човек, който не се управлява от тесни политически ползи, а ще бъде воден от спазването на законите и равнопоставеността на частните и публични субекти ". 

Областният шеф на София област Радослав Стойчев заяви, че неговите дейности са изчерпани с преустановяване на пълномощията на служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев.

Областният шеф на Монтана Валери Димитров и заместникът му Кирил Делев са подали оставки.  „ Чест и почитания за всички, никой не ме е обидил или задължил да напусна, аргументите за решението ми са напълно персонални “, твърди Димитров.

Областният шеф на област Бургас проф. Мария Нейкова също подаде оставка със заявление до Министерски съвет. Като главен претекст се показва, че всяко държавно управление е редно да образува собствен екип, което да извършва на районно равнище политиката на Министерски съвет. „ В претекстовете ми няма нищо персонално, в противен случай - има единствено уместност и предвидливост с настъпилите промени на централно политическо равнище. С министър-председателя учен Денков сме били част от един екип и аз го поздравих със заемането на поста министър-председател в един толкоз сложен за страната миг и му пожелах триумф в извеждането на България от политическата и икономическа рецесия ". 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР