Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул днес томоса (декрета) за

...
Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул днес томоса (декрета) за
Коментари Харесай

Вселенският патриарх Вартоломей подписа томоса за автокефалия на православната църква в Украйна

Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул през днешния ден томоса (декрета) за автокефалия на православната черква на Украйна, съобщи Асошиейтед прес. С този документ се формализира независимостта й от Руската православна черква, към която тя бе обвързана от 1686 година

Този фиктивен акт постанова на украинските свещеници да създадат избор коя черква да предпочетат на фона на цялостното утежняване на руско-украинските връзки и изключително на фактическата война в Източна Украйна сред държавните сили и проруските бунтовници, отбелязва АП.

Миналия месец украински православни водачи оповестиха основаването на нова, обединена черква, отделена от Московската патриаршия, и избраха младия митрополит Епифаниий за неин предстоятел (водач). Руската православна черква отговори със разкъсване на връзките с Вселенската патриаршия, считана за център на православния свят.

За подписването на томоса в Истанбул през днешния ден дойде украинският президент Петро Порошенко. "За мен е огромна чест да посетя в Истанбул, където на следващия ден ще се състои дълго чакано събитие ", писа той във Facebook нощес и добави, че ще получи документа за автокефалията от вселенския патриарх Вартоломей. Това събитие ще открие "нова епоха в православната история... Молим се за мир и единение ", уточни Порошенко, представен от ДПА.

Преди подписването на томоса тази заран Порошенко се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата разговаряха повече от час, заяви Анадолската организация, без да прибавя детайлности.

Подписването на томоса стана на гала в храма "Свети Георги " край резиденцията на Вселенската патриаршия. Преди това сключване се състоя молебен, на който участваха Порошенко, украинският външен министър Павло Климкин, ръководителят на украинската Рада (парламента) Андрий Парубий, митрополит Епифаний, истанбулски свещеници, а също други украински политици и духовни лица от новосъздадената православна черква на Украйна.

След богослужението Вартоломей одобри в своята резиденция украинския президент и митрополит Епифаний, след което те се върнаха в храма, където бе подписан томоса, съобщи ТАСС.
Говорителят на московската патриаршия Александър Волков, представен от ТАСС, назова през днешния ден концепцията за самостоятелна украинска черква "безумна ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР