Всеки любител на цветята си е изградил метод на пресаждане.

...
Всеки любител на цветята си е изградил метод на пресаждане.
Коментари Харесай

Ето как да пресаждате цветята без да ги уморите

Всеки фен на цветята си е построил способ на пресаждане. Дали верен, или не - значимото е да се увенчава с триумф, а резултатът да са здрави и мощни растения. Ето кои са най-необходимите материали за пресаждане на цветя:

Нова саксия. Тя би трябвало да е най-малко два размера по-голяма от остарялата. С други думи от всички страни, в това число и дъното да има най-малко пръст, а най-добре два, свободно място за нова почва. Ако саксията е използвана, би трябвало да се измие добре и да се обезпаразити. Преди пресаждане глинените саксии се накисват, с цел да поемат вода.

Дренаж . Желателно е да се добави на дъното на саксията. Това може да са дребни камъчета, начупени части от керамични саксии или различен материал. Целта на дренажа е да обезпечи положително оттичане на непотребната вода от саксията.

Качествена почвена примес. Тя подсигурява здрави цветя, обеззаразена е и е обогатена с постепенно разградими торове. Почвата е един от трите детайла, посредством които най-често се придвижват гъбни заболявания и други вредители.

Ножица и ръкавици се употребяват по избор, а също и нож.

Стъпка по стъпка

1. " Новият дом " би трябвало да има дренажни отвори. В множеството случаи дупчиците за оттичане на водата на дъното на пластмасовите саксии единствено са обрисувани. Наше обвързване е да ги пробием. Дори, в случай че фабричните са малко, би трябвало да създадем нови. Най-лесно това става благодарение на бормашина, нагорещено желязо или остро шило.

2. Следва слагане на дренаж на дъното. Слоят зависи от размера на саксията.

3. Саксията се цялостни с авансово навлажнен субстрат повече от половината. В центъра се оформя ямка с диаметър почти еднакъв на този на остарялата саксия. Притиска се леко от всички страни.

4. Цветето се вади деликатно от остарялата саксия. Това става елементарно, в случай че саксията се притисне леко по този начин, че почвата да се отлепи от стените й. След това с едната ръка се придържа цветето дружно с почвената буца, а с другата се отстранява саксията. Ако през отворите на дъното са излези корени, може да се изрежат, само че е по-добре да се запазят.

5. Почвата към корените не се разбутва. Тя се слага в неразрушено положение във към този момент квалифицираната ямка в новата саксия.

6. След позиционирането на цветето новият субстрат към корените се притиска леко и, в случай че е належащо, се прибавя още. Важно е кореновата шийка да е на същото равнище, както в остарялата саксия. Освен това почвата да е на няколко сантиметра под ръба на саксията, с цел да има опция за поливане.

7. Последната стъпка е поливката.

След пресаждане цветето малко или доста е подложено на стрес. За да се избегнат неприятни последствия, е належащо да се поддържа подобаваща мокрота на почвата и да се пази от директни слънчеви лъчи. Новопресадените цветя се поливат, когато повърхностният пласт почва засъхне и не се подхранват през идващия месец.

Защо е значима почвата

В взаимозависимост от това коя част на света и надлежно кои микрорайони населяват естествено, всички цветя си имат някои по-специални условия към температура, влага и почва.

Например орхидеята фаленопсис със своите фотосинтезиращи корени няма да се усеща добре в почва с непрозрачна саксия вместо в кори или мъх. Азалията пък ще загине постепенно, в случай че почвата й не е кисела.

Примери можем да дадем още доста. Затова е значимо да съобразим свойствата на почвата с условията на цветето, което ще пресаждаме. Повечето цветя се приспособяват добре, само че това не значи, че нямат желания.

Основното и най-важно предписание е да се балансира сред почвената влага и въздуха. Затова в литературата се приказва за % от ППВ (пределна полска влажност). Установено е, че болшинството от културно отглежданите растения се развиват най-добре при мокрота сред 60 и 85%. Останалото е въздух.

Предимства и дефекти на готовите смески

Качествените подготвени смеси са формирани най-много от торф, кокосови нишки, а към този момент и от постепенно разградими торове.

Такъв микс е подобаващ за всевъзможни цветя. Естествено, би трябвало да се съобрази и рН-то съгласно условията на съответното цвете. Предимствата на един подобен субстрат са добра влагозадържаща дарба, само че в това време и опция за аериране на кореновата система.

Той е лек и порьозен, разрешава елементарно развиване на младите коренчета. Недостатъците са бързо пресъхване и стесняване, в доста случаи питателните субстанции се изчерпват прекомерно бързо (ако няма добавени торове), има свойството да задържа непотребната вода като гъба.

За да подобрим или обогатим един подобен субстрат съгласно потребностите си, е задоволително да прибавим да вземем за пример елементарна градинска почва, пясък, биохумус от калифорнийски червеи, компост, перлит или вермикулит и други Независимо какво прибавяме, сместа би трябвало да стане еднородна и да се навлажни добре преди пресаждането. Добавянето на постепенно разградими торове (ако липсват) е желателно.

Те освобождават хранителни субстанции за интервал от 6 и повече месеца според от влажността и температурата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР