Босилекът може да се добавя към салати, да се използва

...
Босилекът може да се добавя към салати, да се използва
Коментари Харесай

Тайната съставка за перфектното песто: Как да я отгледаме?

Босилекът може да се прибавя към салати, да се употребява като фалшификация към месни ястия, а може да се употребява и за подготвяне на вкусно песто.

Здравословният и апетитен босилек може да се отглежда в домашни условия през цялата година. Има доста разновидности на това растение, само че най-разпространеният е сладкият босилек. Лесно се разпознава по лъскавите си дребни листа, с лек мирис на анасон. Разказваме ви по какъв начин да отглеждате босилек, както и по какъв начин да извършите апетитен и здравословен песто сос.
Изненадващите изгоди за здравето от семената на босилека
1. Богати на фибри 1 супена лъжица семена от босилек, съдържат 25% от нужното количество фибри дневно, а с помощта на тях, здравето...
Прочети повече
Как да отглеждаме босилек?

Босилекът е тропическо растение, не понася доста студа и неналичието на слънце. Съответно, в случай че го отглеждате в апартамент, осигурете му топлота и доста слънчева светлина. Ако планирате да отглеждате босилек във вашата градина или селска къща, засадете семената единствено откакто пролетните слани отминат и почвата се затопли изцяло.

Засадете, в почва, добре дренирана с компост или оборски тор.

Ако сте избрали едролистни сортове, тогава поставете бъдещите растения на разстояние от половин метър един от различен. За босилек с дребни листа идеалното разстояние е 30-35 см.

Не забравяйте, че босилекът доста обича водата и по тази причина си коства да мулчирате почвата, тъй че влагата да се резервира по-добре и корените да не изсъхват.
Кои са трите най-ценни билки за белия дроб?
Здравето на белия дроб е от основно значение за цялостното здравословно положение на организма. Липсата на пълноценно дишане е пагубно...
Прочети повече
Не забравяйте да откъсвате листата понякога и да отрязвате цветните глави, тъй че цялата сила и всички сокове да бъдат ориентирани към растежа на листата - това ще ви е належащо за готвене.

Как да берем листа от босилек?

Листата би трябвало да се берат единствено откакто босилекът нарасне задоволително, с цел да остави част от листата на стъблото. Отрежете горните листа. Внимавайте да не повредите стъблото и листните резници при прибиране на реколтата.

Как да съхраняваме листата от босилек?

Босилекът може да се суши на въздух на дребни, насипни китки, само че най-добре се съхранява замразен. За да замразите босилек, пасирайте измити листа от босилек в блендер или кухненски робот, като добавяте вода, в случай че е належащо. Изсипете пюрето във формички за лед и замразете.
Руски лекари: Магданоз, спанак и босилек усилват риска от тромбози
Имунологът Андрей Продеус назова в ефира на съветския Канал 1 продуктите, които усилват риска от формиране на кръвни съсиреци, съобщи...
Прочети повече
Как да си създадем сос песто?

Пестото е примес от пасиран босилек, чесън, настъргано сирене и зехтин. Може да го приготвите авансово и по-късно да го приберете в ледник, полято със зехтин.

Тази примес може да се добави към спагети, пестото е отлично за рибни или месни ястия, като се съчетава добре с лимонова мащерка, магданоз, зелен лук или чесън.

Пресните листа босилек са вкусни за салати, в това число плодови салати. Босилекът също е съществена съставна част в тайландската и виетнамската кухня, а оцетът от босилек е добър за дресинг на салати.

Още от ГРАДИНАРСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР