От семена или от разсад, отглеждането на вкусни и здравословни

...
От семена или от разсад, отглеждането на вкусни и здравословни
Коментари Харесай

Как да отгледаме аспержи в градината си?

От семена или от разсад, развъждането на вкусни и здравословни аспержи не е толкоз мъчно. Нежните издънки на аспержи - първите зелени, които узряват напролет - са освен вкусни, само че и доста здравословни: богати са на витамини от група В, витамин С, калций и желязо, което е изключително значимо за дамите.

Това многогодишно растение лишава към три години, с цел да узрее изцяло и да стартира да ни радва с толкоз вкусни и нежни издънки. Казваме ви какво би трябвало да знаете, в случай че решите да отглеждате аспержи.
Колко са потребни аспержите за сърцето?
Аспержите не са с висока хранителна стойност, само че несъмнено са богати на разнообразни микроелементи. Те няма по какъв начин да ви заситят дълготрайно,...
Прочети повече
Как да отглеждаме аспержи от семена

Отглеждането на аспержи от семена лишава повече време и старания, само че е обезпечено. Освен това добивът от такива аспержи е по-висок.

Но засаждането на семена в открита почва при нашия климат не е допустимо и въпреки всичко би трябвало да покълнат преди засаждането.

Посейте семената в дребни хартиени саксии, поставете ги на безоблачен прозорец и поддържайте стайната температура под 25 градуса по Целзий. Когато семената покълнат, поддържайте температурата 15-20 градуса. Разсадът може да доближи 30 см височина и почвата да е затоплена с цел да няма заплаха от заледяване.

Когато се появят дребни цветчета, разгледайте ги деликатно. Женските цветове имат добре развити триделни плодници, а мъжките цветчета са по-големи и по-дълги от женските. Изхвърлете всички женски растения. През пролетта на идната година пресадете мъжките на непрекъснато място.
А в случай че германци трябваше да берат аспержите и ягодите по полетата?
Ето, че в Германия още веднъж е записано огнище на Ковид-19 в аграрни район. Този път болестта потегля от една плантация за аспержи в се...
Прочети повече
Внимателно изберете и подгответе легло за аспержи - тази просвета ще заема едно и също място в продължение на 20 или повече години. Може да понася малко сянка, само че е по-добре, в случай че аспержите порастват на слънчева страна: тогава растенията ще бъдат по-силни и рискът от заболяване ще бъде редуциран до най-малко.

Как да засадите издънки от аспержи?

Ако решите да отглеждате аспержи от издънки, тогава купете едногодишни растения: те се вкореняват по-добре и страдат по-малко от потрес. Засадете незабавно след покупката и в случай че това не е допустимо, увийте корените с влажен памук.

За да засадите аспержи, изкопайте канали с широчина 30 см и дълбочина 15 см в центъра на квалифицираната леха. Накиснете короните в компост за 20 минути преди засаждането. Поставете издънките в земята на разстояние 45-60 см един от различен, поръсете с пръст 5-7 см. След две седмици прибавете още 3-5 см пръст.

Как да мулчирате и поливате аспержите
Често срещани неточности при поливане на растенията в градината
Случва се растенията в домашната ви градина да дават слаба годишна продукция или даже да изсъхват. Най-често това става поради позволени неточности п...
Прочети повече
След плевене нанесете малко мулч, с цел да задушите плевелите, останали в земята, в противоположен случай те ще попречат да порастват обикновено. Поливайте постоянно аспержите си през първите две години след засаждането. Докато аспержите зреят, те ще изтласкат множеството бурени и ще поникнат дълги, месести корени надълбоко в земята, тъй че с течение на времето може да се полива по-рядко. Торете напролет и есента посредством поддържане с течен тор (като чаени листа).

През зимата може да покриете лехите с паднали листа или плява, с цел да предпазите аспержите от студа. През пролетта, преди да се появят първите издънки, отрежете листата, сходни на папрат: в тях може да има яйца на вредители или патогенни бактерии.

Как да берем аспержите

През първите две години не би трябвало да се събират издънки от аспержи: оставете всички сокове да отидат за образуването на кореновата система. През третата година събирайте леторастите в продължение на четири седмици, а през четвъртата година увеличете този интервал до осем седмици.

Берете реколтата на всеки три дни при започване на пролетта, защото времето се затопля, може да се наложи да берете аспержи два пъти дневно.
Цветето за вашата градина, което мирише на шоколад
Cosmos е жанр от към 25 типа едногодишни и многогодишни растения от семейство Asteraceae от Мексико. Думата „ космос “ произ...
Прочети повече
Още от ГРАДИНАРСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР