Все повече изследвания показват, че начинът ни на живот се

...
Все повече изследвания показват, че начинът ни на живот се
Коментари Харесай

Тези навици намаляват риска от деменция

Все повече проучвания демонстрират, че методът ни на живот се отразява на здравето и функционалността на мозъка. Всеки от нас има своите положителни и неприятни привички. Учени считат, че някои от тях, биха могли да понижат риска от деменция и други нейни форми, като алцхаймер. Ето по какъв начин може да се погрижите за здравето на мозъка си.

Продължавайте да учите през целия си живот, както и да четете книги. По този метод упражнявате мозъка си, за което учените считат, че понижава риска от деменция, написа az-jenata.bg.

Осигурете си задоволително часове сън. Според отчет от 2018 година, оповестен в Journal of the American Geriatrics Society, спането към 5 часа на нощ или по-малко, покачва риска от деменция или ранна гибел. Качеството на съня ни също е от голяма важност.

Поддържайте кръвното си налягане под надзор, защото сърдечното здраве е значимо за здравето на мозъка. Учени считат, че високото кръвно налягане усилва риска от деменция.

Поддържайте здравословно тегло, защото съгласно редица западни проучвания, хората с по-голям показател на телесна маса в междинна възраст са по-склонни да развият деменция на по-късен стадий от живота си.

Кажете „ край “ на тютюнопушенето, рискът от деменция понижава доста.

Опитвайте нови неща всеки ден. Съчетаването на рутини, поемането на нови провокации и излизането отвън зоната на комфорт обезпечават стимулация, която може да помогне на мозъка ни да поддържа своята резистентност.

Лекувайте депресията, защото западни изследвания демонстрират, че може да има връзка сред броя на епизодите на меланхолия, от които човек страда, и неговия риск от деменция.

Спортувайте постоянно. Спортът поддържа тялото и мозъка в положително здраве, а колкото по-здрави са те, толкоз повече се понижава рискът от когнитивни проблеми и деменция, в това число заболяването на Алцхаймер, считат учени.

Контролирайте равнищата на кръвната си захар. Според Mayo Clinic, диабетът може да повреди кръвоносните съдове, увеличавайки риска от съдова деменция, провокирана от понижен приток на кръв към мозъка.

Поглезете се с масаж. Според проучване на University of Miami and Duke University, масажът на тялото спомага за намаление на равнищата на хормона на напрежението кортизол, като в същото време покачва синтеза на мозъчните химикали, виновни за нашето положително въодушевление
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР