На 43 места в страната се поставят къщички за наблюдения

...
На 43 места в страната се поставят къщички за наблюдения
Коментари Харесай

На 43 места се поставят къщички за наблюдение на сънливци

На 43 места в страната се слагат къщички за наблюдения на сънливци като част от нова методика за мониторинг, оповестяват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По контракт сред Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) и Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания (ИБЕИ) при Българска академия на науките се правят теренни изследвания за да бъде набавена биогеографска информация за типове от разнообразни биологични групи, предпазени на европейско и национално равнище.

Сред тях са 3 типа сънливци - Лешников сънливец (Muscardinus avellanarius), Горски сънливец (Dryomys nitedula) и Мишевиден сънливец (Myomimus roachi), които са предпазени типове гризачи според Закона за биологичното многообразие.
 Две мармозетки и седем прасенца се родиха в зоопарка в Бургас
Две мармозетки и седем прасенца се родиха в зоопарка в Бургас

Това е следващият бейби взрив в зоологическата градина

Къщичките за сънливци са част от новите методики към Националната система за мониторинг на положението на биологичното многообразие (НСМСБР). Т е са значими за запазване на типа, защото потвърдено при потреблението им се покачва плътността на популацията на тези типове.

Мониторингът на сънливците се прави благодарение на особено проектирани и направени дървени къщички, които се слагат на дървета в авансово избраните 43 места на територията на цялата страна.

Те са с входни отвори, обърнати към дървесния дънер (за разлика от тези за птици). На всяко място за мониторинг се слагат по 25 къщички, като на 14 от местата към този момент са сложени общо 350 къщички в границите на предходен план на Изпълнителна агенция по околна среда, а на останалите 29 места сега се организира теренната работа по слагането на още 725 къщички.

Сънливците населяват горските и извънселищните региони, хранят се с цветове, листа, горски плодове, ядки и някои инсекти. Наименованието си носят от това, че през по-голямата част от годината (от октомври до април) спят зимен сън, изпадайки в хибернация. Те раждат един път, най-вече два пъти годишно, най-често през юли-август, по 4-6 дребни. Гнездят в хралупи на дървета (някои типове и навън по клоните на шубраци и дървета), в тавани на хижи и икономически постройки. Сънливците са нощни животни - денем спят, а нощем са дейни.
 Излюпиха се първите бебета черни лешояди за 2024 година
Излюпиха се първите бебета черни лешояди за 2024 година

" Зелен Балкани " оповестяват за 12 двойки от застрашените птици
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР